Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 16 januari 2018

#Groener doen #8 #duurzame en eerlijke kleding


Al een tijdje zit ik te dubben over eerlijke duurzame kleding. Ik vind het kopen van eerlijke kleding heel belangrijk en ik word echt heel boos en verdrietig als ik documentaires kijk over hoe het nu er aan toe gaat in de kledingbranche. 

Ik koop bewust geen kleding bij de Primark, omdat zij vaak negatief in het nieuws zijn. Alleen waar kan ik dan wel terecht..?! Vandaag een blog over de start van mijn zoektocht naar eerlijke duurzame kleding.

Tweedehands kleding 

Ik denk dat ik het afgelopen half jaar, op een zwangerschapslegging na, alleen maar tweedehandskleding heb gekocht en dat bevalt mij eigenlijk heel goed. Regelmatig vind ik een leuk kledingstuk bij de kringloop en ook op de Oranjemarkt heb ik zowel voor mezelf als voor de kleine leuke tweedehands kledingstukken op de kop kunnen tikken. Ook via Marktplaats koop ik af en toe kleding, maar dan vooral van een duurder merk zoals King Louie. 

Nieuwe kleding 

Af en toe moet ik alleen wel wat nieuwe dingen kopen zoals een legging, T-shirts, ondergoed en soms heb ik ook gewoon zin om te shoppen;) Mijn lievelingsmerken op dit moment zijn King Louie, H&M, Hema, Steps en Sissy boy. Alleen hoe duurzaam en eerlijk zijn deze merken eigenlijk? 

Website Rank a brand 

De website Rank a Brand heb ik als belangrijke bron voor mijn zoektocht naar duurzame kleding en voor het schrijven van dit artikel gebruikt. Rank a Brand is een vergelijkingssites op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid en is in 2009 opgericht door Niels Oskam. Rank a brand werkt met een vragenlijst die verschilt per sector en zoekt online naar antwoorden. Als ze bepaalde informatie niet kunnen vinden dan krijgt het bedrijf geen punten voor dit onderdeel.

King Louie 

Een van mijn favoriete merken sinds een paar jaar is King Louie. Ik word altijd heel blij van hun vrolijke jurken, maar het is wel een prijzig merk. Gelukkig vond ik op hun website veel informatie over duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Hieronder een verkorte weergave van de belangrijkste info die ik heb gevonden op hun website (geraadpleegd op 12 januari 2018). De volledige tekst vind je hier

  • "King Louie wil alleen samenwerken met fabrikanten die goede arbeidsomstandigheden voor hun werknemers kunnen garanderen. We onderhouden goed contact met onze fabrikanten en met onze belangrijkste leverancier werken we al ruim 20 jaar samen. Uiteraard bezoeken wij zelf ieder seizoen onze leveranciers."
  • "In 2015 zijn we een samenwerking gestart met de Fair Wear Foundation (FWF). Deze onafhankelijke non-profit organisatie richt zich op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. FWF zet zich in voor o.a. een vrije keuze van arbeid, geen kinderarbeid, geen excessieve overuren, het verdienen van een leefbaar loon en een veilige en gezonde werkomgeving."
  • "Op dit moment bestaat 10% van ons volume uit duurzame materialen, zoals biologisch katoen (GOTS), Tencel garens van Lenzing en recycled polyester. In 2016 zijn onze eerste recycled polyester producten geïntroduceerd, in welke kleding NewLife vezels zijn verwerkt, gemaakt van gerecyclede PET-flessen."
  • "King Louie voert een actief beleid om gevaarlijke chemicaliën geen onderdeel te laten zijn binnen haar supply chain. REACH en POP wetgeving zijn Europese verordeningen, die omschrijven aan welke limieten bedrijven zich qua gebruik van chemische stoffen moeten houden. Resultaat is een zogenaamde RSL (Restricted Substances List), welke wij verplicht stellen aan al onze fabrikanten."
  • "King Louie is ook verbonden aan 'Wings of Support', een privé initiatief vanuit de KLM. Wij doneren kleding voor diverse projecten ten behoeve van jonge vrouwen en kinderen."

Ik kan mij herinneren dat ik eerder op de website van King Louie heb gezocht naar duurzaamheid en dat de informatie nu veel uitgebreider is. King Louie lijkt dus op de goede weg te zijn. Dit laatste wordt gedeeld door Rank a Brand maar desondanks scoort King Louie, op een schaal van A tot en met E, een D. Ze behalen een score van 7 uit 31. Ik word hier toch nog niet helemaal blij van .....

Samenvatting onderzoek Rank a Brand

"King Louie heeft het D-label behaald. King Louie is volgens ons daarmee redelijk op weg, maar het kan nog beter. Het merk scoort vooral veel punten vanwege het lidmaatschap van de Fair Wear Foundation (FWF). De meeste verbeteringen zijn daarom mogelijk op het gebied van klimaat- en milieubeleid." Het uitgebreide rapport vind je hier

Sissy-Boy & Steps 

Eigenlijk draag ik bijna alleen maar jurken en ik ben dus erg fan van de jurken van King Louie. Daarnaast koop ik ook wel eens een jurk bij de Sissy-Boy en Steps. Beide merken geven op hun website beperkte informatie over hun duurzaamheidsbeleid. De beperkte informatie op beide websites komt overeen met de bevindingen van Rank a brand. Het merk Steps heeft namelijk een D-score behaald en Sissy-Boy scoort zelfs een E-score.  

Hema en H&M 

Bij de Hema en H&M koop ik vooral basisstukken zoals leggings, T-shirts, panty's, etc. Zowel de Hema als H&M verkoopt gelukkig van deze producten ook vaak een meer duurzame variant gemaakt van organisch katoen. Als het even kan probeer ik dan ook deze meer groenere items te kopen.

Zowel op de website van de Hema als van de H&M heb ik informatie kunnen vinden over wat zij doen aan duurzaamheid. Ik vind wel dat je op de website van de Hema heel vaak moet klikken om de informatie te kunnen lezen.  

Waar ik van schrok is dat ik bewust geen kleren koop bij Primark, maar dat volgens Rank a Brand Primark beter scoort (D-score: 12 uit 36) dan de Hema (D-score: 6 uit 36). Het uitgebreide rapport van Rank a Brand over de Hema vind je hier en van de Primark vind je hier

Naast de Primark scoort ook de H&M beter dan de Hema namelijk een C-score (17 uit 36). H&M scoort op arbeidsomstandigheden /Fair Trade/ duurzame handel zelfs een B-score! Het uitgebreide rapport vind je hier.

Toms 

Het afgelopen jaar heb ik 2 paar Toms schoenen gekocht. Wat mij aanspreekt aan Toms is dat zij voor elke verkochte paar schoenen 1 paar schoenen cadeau geven aan mensen in ontwikkelingslanden. Volgens de website van Toms hebben ze inmiddels 75 miljoen paar weggegeven. Daarnaast vond ik onderstaande tekst op de website van Toms over duurzaamheid (geraadpleegd op 14-01-2018):

"Wij maken schoenen van duurzaam en veganistisch materiaal. Wij gebruiken natuurlijke hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. Deze materialen worden gebruikt in het bovenleer, de voering en in de binnenzoolbekleding. Ook onze verpakkingen produceren we zo bewust mogelijk. Zo zijn onze schoenendozen voor 80% gemaakt van gerecycled afval en worden bedrukt met milieuvriendelijke soja-inkt. TOMS is lid van AAFA, de Amerikaanse brancheorganisatie voor kleding en schoeisel."

Waar ik wel van schrok is dat het merk Toms van de site Rank a Brand een E-score krijgt en dat volgens Rank a Brand de merken Birkenstock (C-score), Bristol (D-score) en Crocs (D-score) zelfs beter scoren. De verklaring die Rand a Brand geeft voor de lage score is dat Toms geen duidelijkheid verschaft over het beleid rondom klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden bij productie in lage lonen landen. Toch vreemd toch voor een bedrijf die zich zo duidelijk profileert op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen?! 

Toen ik afgelopen oktober aan dit artikel begon werd Toms opnieuw onderzocht. Helaas zag ik net dat de resultaten inmiddels zijn bijgewerkt op 29 december 2017 en Tom nog steeds een E-score behaald.  
 
Meest duurzame kledingmerken volgens Rank a Brand



Bovenstaande foto laat zien welke merken op dit moment (januari 2018) volgens het onderzoek van Rank a Brand het meest duurzaam zijn. Ik ken nog niet alle merken maar tot nu toe spreekt het merk armedangels mij vooral erg aan. Onderstaande vest kocht ik uit hun nieuwste collectie en zit heerlijk. 


Vervolgstappen 

Door mijn zoektocht naar duurzame en eerlijke kleding ben ik er achter gekomen dat nog geen enkel merk volledig 'schoon' is. Ook scoren de standaard winkels nog steeds niet heel hoog op het gebied van duurzaamheid en fair fashion. Wel komen steeds meer merken in actie om duurzamere te worden en eerlijke kleding te verkopen. Op internet is veel informatie te vinden welke merken en winkelketens hun best doen op het gebied van duurzaamheid en fair fashion. Ik ben wel verbaasd over hoeveel verschillende richtlijnen en initiatieven er zijn op dit gebied. Hierdoor blijft het soms lastig om in te schatten hoe 'goed' een merk precies scoort op het gebied van duurzaamheid en fair fashion. 

Zelf ben ik van plan om mijn zoektocht naar eerlijke en duurzame kleding verder door te zetten. Ik ga de komende tijd verder kijken naar welke duurzame en eerlijke merken bij mij passen. Duurzame en eerlijke kleding is duurder, maar ik heb inmiddels ook al wel ontdekt dat er goed betaalbare items te koop zijn. Ook wil ik kleding kopen bij merken die al meer doen op het gebied van duurzaamheid en arbeidsrechten. King Louie is bijvoorbeeld aangesloten bij Fair Wear Foundation terwijl veel andere merken dit niet zijn. Hier vind je overzicht van welke merken aangesloten zijn bij Fair Wear Foundation. Langzaam wil ik overstappen op een meer duurzamere en eerlijke garderobe, maar ik ben ook van plan om zo veel mogelijk kleding tweedehands te blijven kopen.  Wordt vervolgd.   


Misschien ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten