Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 14 april 2016

Moestuin update april 2016

rozemarijn

Je kunt nu echt merken dat in de moestuin de lente is begonnen. De kruisbesstruik zit weer vol met bladeren en zal zeer binnenkort in bloei komen te staan. 

kruisbessenstruik

Ook aan de vijg en de framboos komen de eerste blaadjes tot ontwikkeling.

vijg

frambozenstruik

Een paar jaar gelden had ik zaadjes gekregen voor wilde aardbeien. Ik wist eigenlijk niet wat ik er van moest verwachten. Ik heb de zaadjes gepoot in een pot en de aardbeienplant doet het echt super goed. De aardbeien zelf zijn trouwens niet echt lekker om op te eten, maar wel leuk als garnering.


wilde aardbei

De muntplant die ik vorig jaar heb gepoot komt ook weer tot leven. Binnenkort kan ik weer muntthee maken van munt uit mijn eigen stadstuintje:) Volgens mij had ik het al eerder gezegd, maar het is echt verstandig om munt in een pot te poten of zaaien, omdat het anders door je hele tuin gaat groeien.

munt

Ook het bieslook dat ik vorig jaar heb gepoot komt weer omhoog. De rozemarijn had bijna de gehele winter overleefd, maar net tijdens de laatste koude winterdagen in maart was ik vergeten om het plantje naar binnen te zetten. Ik heb nu een nieuw plantje gekocht bij Opgeweckt Noord en die doet het gelukkig goed.

rozemarijn

Wat heb ik inmiddels gezaaid?
- spinazie (2x)
- rucola
- wortels (2x) 

- prei
- Orach Red Ruby
- bosui
- rode bietjes
- peterselie
- dille
- oregano
- basilicum


Ongeveer anderhalve week geleden heb ik voor het eerst rucola en Orach Red Ruby gezaaid. Orach Red Ruby kun je zien als een soort snijsla en heeft eetbare spinazieachtige bladeren.  

Inmiddels komen de eerste rucola plantjes te voorschijn. In eerdere jaren zaaide ik rucola altijd in een grote bak, maar dan konden we er niet tegen eten. Rucola slaat redelijk snel door en dan is het echt niet lekker meer. Dit jaar heb ik rucola gezaaid in een ruime pot. Volgende week ben ik van plan om opnieuw rucola te zaaien in een andere pot. Op deze manier kunnen we het gehele seizoen genieten van rucola uit onze eigen tuin. 


rucola

De rode biet en dille groeien echt als kool. Op de peterselie moest ik iets langer wachten, maar dit gaat inmiddels ook goed. In mijn pot met basilicum komen helaas nog maar 2 plantjes omhoog en bij de gezaaide oregano is helaas nog niets te zien.

dille

peterselie

rode biet


Ik heb dit jaar al twee keer spinazie gezaaid. Tussen de eerste en tweede keer zaaien zit ongeveer 3 weken. Dit doe ik omdat ik dan steeds een portie kan oogsten in plaats van dat alle spinazie tegelijk klaar is. De spinazie heb ik trouwens in mijn mini koude kas gezet, omdat spinazie houdt van gelijke omstandigheden.

spinazie

De prei heb ik voorgezaaid in een mix van tuinaarde met gedroogde koemest. De bak staat ook in mijn mini koude kas. De wortels heb ik inmiddels ook gezaaid in mijn moestuinbak en als experiment in een grote bloempot. Beiden zijn helaas nog niet opgekomen. De bloempot heb ik een paar dagen geleden toch in mijn mini koude kas gezet. Ik hoop nu dat de wortelvlieg minder kans krijgt.  

Naast de wortels in de moestuinbak heb ik bosui gezaaid. Ik heb vandaag nog even gekeken, maar er is helaas nog niets te zien.


Afgelopen zaterdag hebben we op de Ommelandermarkt nog 4 slaplantjes gekocht. Volgend jaar ben ik van plan om zelf ook weer meer soorten sla te gaan zaaien. Eerder heb ik wel eens gewone sla en snijsla verbouwd in mijn moestuin.


Naast sla hebben we ook nog 2 soorten Ulluco gekocht op de Ommelander markt, de Ulluco 'long yellow' en de Ulluco 'beet red'. Ik dacht in eerste instantie dat het een soort aardappel was, maar het blijkt een knolgewas te zijn uit de Andes. De knollen kunnen net zo worden bereid als aardappel behalve dat je het niet kunt bakken. Ulluco kun je ook rauw eten. In tegenstelling met het loof van een aardappel, is het loof van Ulluco wel eetbaar.

De Ulluco knollen liggen nu ongeveer een week in de serre om voor te kiemen. Dit weekend wil ik ze gaan poten in een pot. De verkoper gaf als tip om de Ulluco eerst nog even binnen te houden en ze pas in mei naar buiten te zetten.

Op de website denoudekastanje las ik nog dat de knollen pas worden gevormd in het najaar en dat Ulluco beschermd moet worden tegen de felle middagzon.   


ulluco red en yellow

Wat staat er de komende tijd nog op de planning? In april wil ik nog de volgende dingen zaaien:
- courgettes
- meloen
- pompoen
- kalebassen
- snijbloemen
- salie 
- thijm 
- tomaat 

In mei wil ik nog boontjes, dille en
rozemarijn zaaien. Ik ga de boontjes en dille niet voorzaaien in huis, maar direct buiten in de tuin zaaien. De rozemarijn ga ik wel in huis voorzaaien of zet ik de mijn mini koude kas.

Tot slot nog een experiment van mijn vriend. Op internet had hij een filmpje gezien waarin iemand een stuk tomaat in 3 stukken sneed en vervolgens de plakken tomaat ging poten. Hieronder het resultaat van het experiment. Niet zo veel plantjes als in het filmpje, maar de plantjes kwamen wel super snel omhoog. Normaal duurt het ongeveer wel 2 weken voordat de tomatenplantjes bovenkomen, maar nu kwamen de tomatenplantjes al na een paar dagen te voorschijn. Ik ben benieuwd hoe de tomaatjes uiteindelijk zullen smaken:) 

tomaat
 
Hoe gaat het in jouw moestuin? 



Misschien ook leuk om te lezen  




Moestuin update eind maart + begin april 2017


Lente in de moestuin




 

Recept: stamppot rauwe andijvie met blauwe kaas, walnoten en cherrytomaatjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten