Translate

Zoeken in deze blog

maandag 19 september 2016

#Groener doen #5 #solarlampen in huis


In mijn zoektocht naar een groener leven probeer ik zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken. Dankzij de opvoeding van mijn ouders is dit niet echt moeilijk voor mij. Vooral mijn moeder hamerde er altijd op dat we de lampen niet onnodig moesten laten branden en dat
we de stekkers van apparaten altijd uit het stopcontact moesten halen na gebruik. Nog steeds zit de stekker van de televisie bijna nooit in het stopcontact als we niet kijken en ook de oplader van de mobiele telefoon halen we direct uit het stopcontact als telefoon opgeladen is.

Nu de herfst langzaam begint te naderen zullen we de komende tijd weer meer binnen zitten. De lampen in huis zullen vaker en eerder branden, omdat de dagen steeds korter worden. Ik vroeg mij af hoe ik er voor kon zorgen dat ik minder vaak de lamp hoefde te laten branden. Vroeg op bed gaan is natuurlijk een optie:) of een kaars, maar helemaal fan ben ik van solarlampen in huis. 


Iedereen kent solarlampen wel voor buiten maar ze zijn ook heel handig voor binnen. Ik heb het gevoel dat steeds meer winkels solarlampen gaan verkopen en er heel veel mooie solarlampen te koop zijn inmiddels. Solarlampen laden natuurlijk alleen op door de zon dus op donkere regenachtige dagen zal toch de lamp aan moeten of een kaars worden ontstoken. 


De eerste solarlamp die ik kocht voor binnen is een solar weckpot die we kochten tijdens onze reis in Zuid Afrika. Ik zag de solar weckpotten heel vaak staan in restaurants en plaatsen waar we sliepen. De elektriciteit in Zuid-Afrika was namelijk niet zo betrouwbaar en nu hadden ze altijd licht als de stroom uitviel. In Kaapstad vonden we een winkel waar de solar weckpotten werden verkocht. Tijdens het schrijven van dit bericht kwam ik er achter dat de solarlampen ook digitaal te bestellen zijn via de website solar-jar, maar ik vind het wel een beetje prijzig... 


Afgelopen zomer kocht ik nog deze toffe lamp bij Ikea. Als deze solarlamp schijnt ontstaat er prachtig patroon op de tafel of op de grond.


Helemaal blij ben ik met mijn WakaWaka Power. Een WakaWaka stond al heel lang op mijn verlanglijstje, maar vorig jaar had ik het geluk dat er een WakaWaka in mijn kerstpakket zat. Er zat zelfs een WakaWaka in die je niet alleen kunt gebruiken als lamp, maar waar je ook nog mee kunt opladen. Ik de gebruik de WakaWaka dan ook regelmatig om mijn telefoon op te laden. 


De wakawaka kun je gewoon op tafel zetten, maar ook bevestigen op bijvoorbeeld een lege (wijn)fles. De lamp kun je op vier verschillende lichtstanden zetten. De WakaWaka is te gebruiken als sfeerverlichting, maar je kunt er ook goed een boek bij lezen. Het leuke is dat van elke verkochte WakaWaka er een WakaWaka wordt geschonken aan een gezin zonder elektriciteit in een rampgebied of crisissituatie. 


Laats zag ik trouwens bij mijn tante dat ze een solar tuinfakkel binnen in een fles had gezet. 



Het beste werkt het om de solarlampen buiten op te laden. Zelf zet ik de lampen toch vaker binnen in de zon. Het werkt iets minder goed maar de lampen blijven op deze manier wel langer mooi en helaas kunnen niet alle solarlampen even goed tegen de regen. Op echt mooie zonnige dagen zet ik de lampen trouwens wel buiten.


 


Misschien ook leuk om te lezen:



#Groener doen #4 #dierproefvrije make-up




Limoncello prosecco cocktail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten