Translate

Zoeken in deze blog

maandag 11 april 2016

#Groener doen #4 #dierproefvrije make-up


Een paar weken geleden schreef Sophie (van de blog Naoki.nl) een gastblog op de blog van De Groene meisjes over dierenleed vrije cosmetica. Het bericht kun je hier vinden. Sophie legt in de blog 'Is dierproefvrije cosmetica altijd vrij van dierenleed' uit dat dierproefvrije cosmetica niet altijd dierleed vrij is en dat je onderscheid kunt maken tussen dierproefvrije, vegetarische en veganistische cosmetica. Bij dierproefvrije cosmetica is het product niet getest op dieren, maar bevat het mogelijk wel dierlijke producten zoals honing, bijenwas en/of keratine.

Vegetarische cosmetica bevat geen ingrediënten van dode dieren en veganistische cosmetica bevat zowel geen ingrediënten van dode als levende dieren. 

Ik kan mij herinneren dat toen ik een jaar of 13 was een keer een boekje heb besteld met een overzicht van dierproefvrij make-up. Sinds die tijd koop ik bijvoorbeeld veel van mijn make-up bij de Hema, omdat zij in dit boekje stonden vermeld. De afgelopen jaren heb ik mij niet meer echt verdiept in dierproefvrije make-up. Door de blog van Sophie ben ik weer aan het denken gezet. Ik ben nog steeds tegen het testen van make-up op dieren, maar vind ik het ook belangrijk dat mijn make-up veganistisch is? Op de website van Sophie Naoki.nl kun je een zeer overzichtelijke lijst vinden waarin je kunt lezen welke merken dierproefvrij zijn. Bij de merken staat ook vermeld of ze naast dierproefvrij, ook vegetarisch (v) of veganistisch (v+) zijn. Daarnaast kun je op de website een lijst vinden van bedrijven die wel op dieren testen. Klik hier om naar de lijst te gaan van bedrijven zelf nog steeds op dieren testen, dit door derden (zoals een moederbedrijf) laten uitvoeren en/of in China cosmetica verkopen (waar dierproeven verplicht zijn). 

In Nederland zijn dierproeven voor cosmetica verboden, maar buiten Europa niet. Waar ik erg van schrok was dat Sophie aangaf dat veel bedrijven weer zijn begonnen met het testen op dieren, omdat ze anders hun producten niet mogen verkopen in China. Voor mij is dit een belangrijke reden om mij weer eens heel goed te gaan verdiepen in dit onderwerp. Ik wil juist de bedrijven gaan steunen die weigeren om producten te testen op dieren en daardoor dus geen producten kunnen verkopen in China.  Dit zijn bijvoorbeeld LUSH, Green People, The Body Shop en Pacifica.

Met behulp van de twee lijsten op website Naoki ben ik mijn eigen cosmetica eens kritisch gaan bekijken. Hieronder een beschrijving van mijn bevindingen. 

Douchegel 

Ik denk dat ik eigenlijk nooit douchegel koop. Ik vraag dit heel vaak voor Sinterklaas en krijg het ook vaak voor mijn verjaardag. Op dit moment gebruiken we douchegel van The Body Shop en ik vind dit ook wel een heel fijn merk. Alle douchegels van The Body Shop ruiken zo lekker. Het merk The Body Shop staat gelukkig ook op de lijst van dierproefvrije cosmetica en is zelf vegetarisch. Helaas zijn ze wel onderdeel van een bedrijf die wel op dieren test, maar op dit moment kan ik het nog met een gerust hart gebruiken.  


Tandpasta & deodorant 

Op dit moment gebruiken we tandpasta van het merk Aquafresh, maar normaal gesproken gebruiken we meestal tandpasta van het merk Colgate. Zowel het merk Aquafresh als het merk Colgate komt niet voor op 1 van de lijsten. Op de website van Aquafresh zag ik dat het merk onderdeel is van GlaxoSmithKline Groep. Ook het merk GlaxoSmithKline Groep komt niet voor op 1 van de lijsten. Het merk Colgate blijkt onderdeel te zijn van het bedrijf Colgate-Palmolive Company. Palmolive staat helaas op de lijst van bedrijven die wel op dieren testen. 

Als deodorant gebruik ik op dit moment Odorex en soms ook VOGUE. Zowel het merk Odorex als het bedrijf waar Odorex onder valt, Koninklijke Sanders BV, komen niet op 1 van de lijsten voor. Het merk VOGUE daarentegen staat op de lijst met dierproefvrije cosmeticamerken.


Haargel 

Inmiddels heb ik weer halflang haar, maar hiervoor heb ik jarenlang een kort koppie gehad. Ik heb toen heel veel verschillende soorten gel uitgeprobeerd omdat ik vond dat mijn haar vaak maar heel even mooi in model bleef. Sinds een paar jaar zijn zowel mijn vriend als ik fan van Taft haargel van Schwarzkopf. Helaas staat Schwarzkopf op de lijst van merken die op dieren testen.


Haarlak, shampoo & haarmousse 

Op dit moment gebruik ik haarlak van het merk Pro set. Het merk Pro set is net als het merk Odorex onderdeel van Koninklijke Sanders BV en staat dus niet op 1 van de lijsten. Normaal gesproken gebruik ik haarlak van het merk Wella. Van dit merk gebruik ik op dit moment ook haarmousse. Helaas staat Wella op de lijst van bedrijven die testen op dieren. Haarmousse gebruik ik normaal gesproken niet van Wella, maar vaak van een goedkoop merk of een huismerk. Gelukkig staan de merken DA, Etos, Kruidvat en Hema op de dierproefvrije cosmetica lijst. 

Tot slot gebruiken we shampoo van het merk Andrélon.  Zowel het merk Andrélon als het moederbedrijf Unilever, komen niet voor op 1 van de lijsten. 


Mascara & oogschaduw 

Mijn mascara koop ik altijd van het huismerk van de Etos. Het merk Etos staat op de lijst met dierproefvrije cosmetica, maar is niet vegetarisch/ veganistisch. Mijn oogschaduw koop ik dus meestal bij de Hema en ook wel eens bij de Etos. Beide merken zijn dus dierproefvrij, maar niet vegetarisch/ veganistisch. 


Make-up reiniger

Al jaren gebruik ik de make-up reiniger van de Hema en die is gelukkig dierproefvrij. Voorheen gebruikte ik de make-up reiniger in combinatie met weggooi wattenschijven. Nu ik probeer om minder afval te produceren, gebruik ik geen weggooi wattenschijven meer maar herbruikbare wattenschijven. Je kunt deze wattenschijven uitspoelen en vervolgens opnieuw gebruiken. Zelf gebruik ik één wattenschijf meerdere keren. Ook spaar ik een aantal wattenschijven op voordat ik ze uitwas in een sopje met een klein beetje waspoeder. Ik kocht deze wattenschijfjes bij Wat maakt je mooi en ik ben er erg tevreden over. Het fijne aan deze webshop is ook dat je aan mag geven dat je een product zonder verpakking wilt ontvangen! 
 

Parfum & lippenstift

Een van de enige cosmetica producten waar ik bereid ben om meer voor te betalen is een lippenstift die blijft zitten. Ik gebruik al jaren lippenstift van het merk L'oreal. Helaas staat L'oreal op de lijst met cosmeticamerken die test op dieren. 

Aan parfum geef ik meestal niet zo veel geld uit. Ik houd niet van een super sterk geurtje, maar je moet het wel kunnen ruiken. Op dit moment gebruik ik een geurtje van Bruno Banani. Dit merk komt niet op één van de lijsten voor. 


Door eens kritisch te kijken naar mijn cosmetica ben ik er achter gekomen dat een aantal producten die ik gebruik wel dierproefvrij zijn, maar vaak niet vegetarisch of veganistisch. Ook gebruik ik nog best een aantal cosmeticaproducten van merken die zelf nog steeds op dieren testen, dit door derden (zoals een moederbedrijf) laten uitvoeren en/of in China cosmetica verkopen (waar dierproeven verplicht zijn). Als ik dierproefvrije producten wil gebruiken die ook nog eens geen dierlijke producten bevatten dan moet ik op zoek naar een aantal nieuwe merken. Gelukkig kan ik hiervoor de lijst van Sophie ook gebruiken en ook worden er regelmatig reviews geplaatst op naoki.nl van producten die dierproefvrij zijn. Wordt vervolgd.



Misschien ook leuk om te lezen



#Groener doen #3 #koop lokale producten




#Groener doen #8 #duurzame en eerlijke kleding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten