Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 25 juni 2019

Recept: tompouce met koffiecrème

Recept: tompouche met koffiecreme

Op Vaderdag maakte ik een tompouce met koffiecrème voor mijn vriend. Het was een groot succes en daarom deel ik het recept vandaag ook met jullie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: tompouce met koffiecrème - 4 stuks
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 plakken bladerdeeg
4 koffieboontjes (chocolade)
spuitzak

Sinaasappelglazuur

1 sinaasappel
poedersuiker
kom
sinaasappelpers 

Koffiecrème

60 ml melk
60 ml espresso
30 g suiker
1 eidooier
1/2 el bloem
125 g boter
30 g poedersuiker
pan
kom
garde
plastic folie 
mixer 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ontdooi de plakken bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de plakken bladerdeeg doormidden en verwijder het papiertje. Leg de plakken bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. 

Prik de plakken bladerdeeg in met een vork. De gaten zorgen er voor dat de plakken bladerdeeg niet te veel rijzen. Bak de plakken bladerdeeg nu in ongeveer 10 - 15 minuten bruin. Haal de plakken bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Sinaasappel glazuur

Pers een halve sinaasappel uit. Strooi wat poedersuiker in een kom en giet voorzichtig wat sinaasappelsap toe. Roer goed door met een vork. Als de sinaasappelglazuur nog te dik is dan kun je nog wat sinaasappelsap toevoegen. Is het glazuur te dun, voeg dan nog wat poedersuiker toe en roer opnieuw goed door.

Smeer op de helft van de plakken bladerdeeg de sinaasappelglazuur. Zorg wel dat de plakken bladerdeeg goed afgekoeld zijn want anders loopt het glazuur er namelijk direct weer vanaf. Het hard worden van het glazuur kan je versnellen door de plakken met glazuur op een bord in de koelkast te leggen.

Koffiecrème

Het recept voor de koffiecrème heb ik gevonden op de website 24 Kitchen. Ik heb wel de hoeveelheid suiker verminderd, omdat ik de koffiecrème te zoet vond.

Het lekkerste is om voor de koffiecrème een vers gezet kopje espresso te gebruiken. Als je net als ik geen luxe koffiezetapparaat hebt dan kan je ook een hele sterke kop filterkoffie zetten of oploskoffie gebruiken. Dit laatste is wel minder lekker.

Bereidingswijze

Roer de eidooier met de helft van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng in een pan de melk, de espresso en de helft van de suiker goed door en voeg een scheutje van dit mengsel toe aan de eierdooier.

Breng de melk met espresso aan de kook. Voeg nu het eierdooier mengsel toe terwijl je goed roert. Breng opnieuw aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Dit is je banketbakkesroom die je straks gebruikt om koffiecrème te maken. Laat de banketbakkersroom eerst afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Klop als de banketbakkersroom goed is afgekoeld, de boter met poedersuiker in circa 3 minuten luchtig. Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe aan de boter en klop in circa 5 minuten tot een luchtige koffiecrème. Schep de koffiecrème in een spuitzak. Spuit nu op plakken bladerdeeg zonder glazuurde de koffiecrème. 

Geen spuitzak? Smeer de koffiecrème dan op de plak bladerdeeg met een mes. Het ziet er misschien iets minder netjes uit, maar voor de smaak maakt het niet uit.

Leg de bladerdeeg met glazuur op de koffiecrème en spuit nog een toefje koffiecrème op de bovenkant en maak af met een koffieboon

Recept: tompouche met koffiecreme




Misschien ook leuk om te lezen




Zelfgemaakte tompouce met Zwitserse room en aardbeien





Citroenkwarktaart met aardbeienspiegel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten