Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 25 oktober 2019

Recept: chocolade hazelnootpasta met kokossmaak


Bij ons in de straat hebben we hazelnootbomen staan. Samen met mijn dochter heb ik laatst hazelnoten gezocht. Ik bedacht mij toen dat het leuk was om van de gevonden hazelnoten zelf chocolade hazelnootpasta te maken. Wow, wat was dat een klus! De chocolade hazelnootpasta is wel erg lekker geworden dus ik wil het recept toch met jullie delen. Alleen houd er dus wel rekening mee dat je wat werk moet verzetten voor 1 potje chocolade hazelnootpasta.

We hebben de chocolade hazelnootpasta uiteindelijk met het hele gezin gemaakt. Mijn dochter en ik hebben dus de hazelnoten gezocht. Manlief heeft de hazelnoten gekraakt met een waterpomptang (de notenkraker was al na een paar hazelnoten gebroken). Vervolgens heb ik de hazelnoten verwerkt tot chocolade hazelnootpasta.



Hieronder het recept wat ik heb gebruikt om de chocolade hazelnootpasta te maken. Het is een samenvoeging van recepten die ik zelf heb gevonden op internet om chocolade hazelnootpasta te maken.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: chocolade hazelnootpasta met kokossmaak 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

150 gram hazelnoten (zonder schil)
25 gram cacao
25 gram honing
50 gram biologische kokosolie ongeraffineerd
100 gram pure chocolade
Bakplaat 
keukenmachine
Pan
Hittebestendige kom
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de hazelnoten over de bakplaat. Rooster de hazelnoten 20 minuten in het midden van de oven. Nu komt een lastig moment. De hazelnoten ruiken zo lekker dat je ze waarschijnlijk direct wilt opeten;) 

Leg de helft van de hazelnoten op een schone theedoek en laat de andere helft nog even in de oven liggen. Zet de oven wel uit. Verwijder de vlies van de hazelnoten door met de theedoek over de hazelnoten te wrijven. Doe hetzelfde met het andere deel van de hazelnoten. Klop de theedoek tussendoor wel even uit of gebruik een schone theedoek.

Leg de hazelnoten in de keukenmachine en laat draaien totdat na een paar minuten een pasta ontstaat. Breek de chocolade in stukken en smelt de chocolade. Je kunt de chocolade smelten door het in een kom een paar seconden in de magnetron te zetten. Let op, houd de chocolade goed in de gaten want voordat je het weet is het verbrand.

Wij hebben geen magnetron dus ik heb de chocolade au bain-marie gesmolten. Zelf kook ik altijd water in de waterkoker en ik giet het gekookte water vervolgens in de pan. Ik breng het water dan opnieuw aan de kook en zet het vuur laag zodat het water zachtjes doorkookt. Vervolgens zet ik de kom met de chocolade in de pan. Het water mag de onderkant van de pan niet raken. Laat het chocolade nu smelten en roer af en toe even door.

Voeg de gesmolten chocolade samen met de honing, cacao en kokosolie toe aan de gehakte hazelnoten. Laat de keukenmachine nog een keer draaien totdat alles goed is gemengd. Klaar is je chocolade hazelnootpasta!

Nog een paar opmerkingen / tips: 

* Doordat ik kokosolie heb gebruikt smaakt de chocolade hazelnootpasta naar kokos. Mocht je niet van kokos houden of dit zonde vinden van de hazelnootsmaak dan kun je de kokosolie ook vervangen door zonnebloemolie. 
 
* Na 2 weken werd de chocolade hazelnootpasta wat droger. Ik heb toen nog wat zonnebloemolie toegevoegd en de chocolade hazelnootpasta nog even weer goed doorgeroerd.

* Je kunt de zelfgemaakte chocolade hazelnootpasta een paar weken bewaren. Gebruik wel steeds een schone mes om de kans op bederven te verkleinen.



Misschien ook leuk om te lezen:





Pepernotentrifle met mandarijn




Mango-kwarkijsje zonder toegevoegde suiker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten