In mijn update van april (je vindt het bericht hier) schreef ik al dat
ik verwachte dat ik in mei veel kon oogsten en dat was ook echt het
geval. De hoeveelheid zon heeft daar ook vast bij geholpen. Hieronder weer een rondje door mijn stadsmoestuin, mijn oogst in mei, de planning voor juni en de totale oogst tot nu toe.
Rondje stadsmoestuin
Bij de Aldi heb ik afgelopen maand 2 frambozenplanten, een lavendelplant en een blauwe bes gekocht. In de tuin hebben we nog een extra border gemaakt waar we deze planten hebben gepoot.
Voor 1 euro kochten we deze prachtige tijmplant helemaal in bloei. Voor de smaak is het niet handig als kruidenplanten bloeien, maar het was zo leuk om alle bijen in de plant te horen zoemen. De bloei ging helaas snel uit de plant na het poten.
De blauwe bes heb ik eerst in een poot gepoot. Een blauwe bes houdt van zure grond maar dat hebben we in Groningen niet. Ik wil tuinturf kopen alleen op dit moment ga ik niet speciaal hiervoor naar het tuincentrum dus daarom heb ik het eerst zo maar even opgelost. Tot nu toe lijkt de blauwe bes wel goed aan te slaan.
Maar ook in juni ga ik er vanuit dat ik weer veel kan oogsten. De eerste aardbeien komen aan de planten, er groeien nog steeds nieuwe peultjes, sugersnaps en doperwten aan de planten. Op de eerste appel moeten we nog even wachten. Het zou heel speciaal zijn als we dit jaar een appel kunnen oogsten, want tot nu toe vielen de appels steeds van de boom.
De gele struiktomaten zaaide ik in april al voor en na ijsheiligen konden de tomatenplanten naar buiten. Dit plantje wilde ik braaf laten uitharden buiten (laten wennen aan buiten), maar ik vergat om de tomatenplant weer naar binnen te zetten. Gelukkig bedenk ik dit soort dingen vaak wel op dagen dat het echt mooi weer is en het 's nachts niet al te koud is.
Achteraf gezien heb ik deze bak met rucola wat te snel leeggehaald. Ik
wilde er eerst direct de tomatenplanten in poten alleen dat was nog een
beetje aan de vroege kant. Als ik wat geduldiger was geweest dan had ik
waarschijnlijk nog wel een keer rucola kunnen oogsten.
Ook de moestuinbak heb ik bijna helemaal leeggehaald. De peulenplantjes en doperwtenplantjes staan er nog in en inmiddels is de sla, op 1 kropje na, geoogst.
Inmiddels begint de bak zich ook al weer te vullen met nieuw gezaaide groenten.
Hieronder twee mini paksoiplantjes. Ik ben benieuwd hoe ze het dit jaar doen. Vorig jaar werden de plantjes erg aangevreten en schoten ze ook heel snel in bloei.
De pompoenplant heb ik inmiddels ook in de moestuinbak gepoot. We hadden blijkbaar hele slechte potgrond gekocht waardoor de pompoenplant niet goed groeide. Normaal gesproken had ik de pompoenplant liever nog iets langer binnen laten staan, maar nu toch maar in voedzaam grond gepoot.
Oogst
In mei hebben we voor het eerst echt kunnen oogsten. Dit was de opbrengst van mijn stadsmoestuin:
- 2 kropjes sla
- 6 radijsjes
- kruiden
- peultjes: 26 stuks
- 4 vergieten vol met winterpostelein. Helaas was alleen de winterpostelein lekker wat in de schaduw in een pot had gestaan. In de moestuinbak was de winterpostelein gaan woekeren. Uiteindelijk hadden we veel te veel en was het smakeloos. Hierdoor is de veldsla ook niet echt goed gegroeid.
Gezaaid in mei
In mei heb ik ook veel gezaaid doordat er door het oogsten weer veel plek vrij kwam in de moestuinbak. In mei zaaide ik in de moestuinbak:
- wortel
- rode biet
- paksoi
In huis zaaide ik voor:
- courgette
- komkommer
- pompoen
- komkommer
- pompoen
- basilicum
Buiten in de kas:
- bonen: stambonen, boterbonen, kievitbonen
In een pot afgedekt met een stuk plastic:
- zonnebloemen
Courgette, komkommer en pompoen zijn normaal gesproken niet echt planten die geschikt zijn voor een kleine moestuin. De zaadjes die ik alleen bestel (bij de Makkelijke Moestuin) zijn speciaal geschikt voor in een moestuinbak.
Planning juni
In juni wil ik de gewone tomatenplanten gaan verpoten. Ik heb de tomatenplantjes in huis voorgezaaid, maar in juni moeten ze worden verpoot in grotere potten. Ik dacht dat ik tomatenzaadjes had die al ruim over de datum waren maar de kiemkracht bleek nog heel goed te zijn zoals je ziet op onderstaande foto.
De courgette en de komkommer ga ik opnieuw zaaien, omdat maar 1 van beiden is opgekomen en ik weet niet welke wel en welke niet:(
Totaal geoogst in 2020 (+/- 34 m2 stadsmoestuin)
Totaal geoogst in 2020 (+/- 34 m2 stadsmoestuin)
Onderstaande opbrengst is een schatting, maar ik hoop dat het jou motiveert om ook zelf fruit, groenten en kruiden te gaan verbouwen:)
- peulen doperwten sugarsnaps: 26 stuks
- sla: 2 (kleine) kropjes
- sla: 2 (kleine) kropjes
- radijsjes: 9 stuks
- rucola: 3/4 vergiet
- snijbiet: 4 vergieten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten