Translate

Zoeken in deze blog

zondag 21 oktober 2012

Recept gevulde broodjes met appel en rozijnen

 

Ik vind het altijd een uitdaging om zo veel mogelijk te koken met producten van het seizoen en het is ook nog eens goed voor het milieu. De herfst is een ideaal moment om bijvoorbeeld te koken met appels. 

Hieronder een recept om lekkere broodjes te maken gevuld met appel en rozijnen.

Benodigdheden voor 9 à 10 broodjes:
- 500 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 1 theelepel zout
- 350 ml handwarme water (of melk)
- 3 appels (Goudrenetten)
- 80 g rozijnen
- 1/2 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel 

extra nodig: deegroller, bakpapier

1) Doe de bloem in een kom en roer het zout en gist er goed doorheen. Maak vervolgens een kuiltje en schenk hier het water (of melk) in. Roer nu met een houten lepel vanuit het midden totdat de bloem is opgenomen. Kneed het deeg vervolgens totdat het soepel is. Mocht het deeg te droog zijn dan moet er nog wat water worden toegevoegd en als het deeg te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Bestuif vervolgens een kom met bloem en leg het deeg hierin. Het deeg gaat rijzen dus zorg ervoor dat de kom groot genoeg is. Dek de kom nu af met plastic folie en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen. Dit kan bijvoorbeeld in de oven met een temperatuur van 30 à 40 ˚C.

2) Spoel de rozijnen af met lauwwarm water en laat ze uitlekken in een vergiet of dep ze droog met een schone theedoek. Maak de appels schoon en schil ze. Snij de appels in parten en verwijder de klokhuizen. Snij vervolgens de appelparten in grove stukken. Doe de stukken appel in een kom. Voeg de rozijnen samen met de suiker en het kaneel toe aan de appels. Meng alles goed door elkaar.  

3) Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg op een bloem bestoven aanrecht en druk het deeg vervolgens uit. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een dunne lap. Snij nu rechthoeken van ongeveer 15 bij 10 centimeter en verdeel hierover de appelvulling. Zorg dat randen wel vrij blijven. Vouw nu de randen naar binnen en druk de naad goed dicht. Dit om te voorkomen dat de vulling uit de broodjes lekt. Leg de broodjes met de naad naar beneden op de bakplaat. Dek de broodjes losjes af met plastic folie en het laat het nog 30 minuten rijzen. 

4) Verwarm de oven voor op 225˚C. Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei. Bak de appelbroodjes in het midden van de oven in circa 25 minuten gaar en bruin. Haal de broodjes vervolgens uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. 





Misschien ook leuk om te lezen: 



 Zelf kokosbonbons maken met kokosolie 

2 opmerkingen:

  1. Hmm dat klinkt heerlijk! Lekker na een lange herfstwandeling...! Dank je, voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit, ik ga het recept ook opslaan!

    BeantwoordenVerwijderen