Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 14 januari 2016

Kruidige stoofpeertjes met hangop


In het noorden konden we vorige week genieten van echt winterweer. De komende dagen staat voor het hele land kouder weer op het programma. Zo extreem als het weer afgelopen week was zal het vast niet worden.

Winterweer vraagt om winterse kost: stoofvlees, stamppot, erwtensoep. Zo heerlijk! Erwtensoep heb ik trouwens moeten leren eten. Een typisch wintergerecht is voor mij ook stoofpeertjes. Hieronder het recept voor kruidige stoofpeertjes met hangop. Hangop wordt van oudsher met karnemelk gemaakt, maar tegenwoordig maken veel mensen het van yoghurt.

Dit recept levert trouwens niet alleen heerlijke kruidige stoofpeertjes op, maar ook een heerlijke kruidige drank om op te drinken. Het heeft wel iets van glühwein.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: kruidige stoofpeertjes met hangop
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Benodigdheden hangop:
 
1 liter karnemelk of yoghurt
schone theedoek
grote pan of kom
vergiet


Benodigdheden kruidige stoofpeertjes: 
1 fles rode wijn
1 kaneel
stokje 

2 steranijs
2 geplette kardemompeulen
1 kilo stoofperen 

1 biologische perssinaasappel
2 kruidnagels
3 eetlepels honing
2 theelepels maïzena

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Zet de vergiet in een pan of ruime kom. De onderkant van de vergiet mag de bodem van de pan of kom niet raken.

Spoel de theedoek goed uit en leg in de vergiet. Giet de karnemelk of yoghurt in de theedoek. Vouw de hoeken van de theedoek terug zodat de karnemelk of yoghurt afgedekt wordt. Zet in de koelkast voor minimaal 8 uur.


Na 8 uur ontstaat er hangop; alle vocht is uit de karnemelk of yoghurt gelopen

Het is mogelijk om de stoofperen zowel in zijn geheel als in parten te koken. Hieronder worden beide manieren van bereiding beschreven.

Stoofperen in geheel koken


Schil de sinaasappel dun (witte schil is bitter!) en pers de sinaasappel vervolgens uit. Giet in een ruime pan de rode wijn en voeg de sinaasappelschil, sinaasappelsap en honing toe. Roer even goed door. Schil de peren. Zet de peren in de pan. Voeg nu de kardemom, het kaneelstokje, steranijs en kruidnagel toe. Breng de stoofperen langzaam aan de kook.

Laat de stoofperen in ongeveer 2 uur stoven op heel laag vuur. De peren zullen eerder al gaat zijn maar om ze mooi rood te krijgen moeten de peren nog langer stoven. Kijk tijdens het stoven wel af en toe even hoe de peren er uitzien.

Lees hieronder verder hoe je de rode wijnsaus kunt afmaken.

Stoofperen in halve parten koken


Schil de sinaasappel dun (witte schil is bitter!) en pers de sinaasappel vervolgens uit. Giet in een ruime pan de rode wijn en voeg de sinaasappelschil, sinaasappelsap en honing toe. Roer even goed door. Voeg nu de kardemom, het kaneelstokje, steranijs en kruidnagel toe. Breng de wijn met de kruiden langzaam aan de kook.

Schil de peren en snijd door de helft. Verwijder het klokhuis. Laat de rode wijn 5 minuten doorkoken. Voeg de halve parten peer toe en laat de peren ongeveer 90 minuten stoven.
 

Rode wijnsaus maken

Haal de stoofperen uit de pan en laat de rode wijnsaus inkoken. Zelf heb ik eerst een groot glas gevuld met de rode wijn om op te drinken. Heerlijk!

De rode wijnsaus wordt dikker door maizena toe te voegen. Maak een papje van 2 eetlepels
maïzena en water. Voeg toe aan de wijnsaus. Laat doorkoken tot de wijnsaus de gewenste dikte heeft.

Tip: Stoofperen kunnen heel goed een dag van te voren worden bereid.

Tip: Controleer tussendoor altijd even of je peren misschien al eerder gaar zijn. Ik doe dit sowieso rond de 50 minuten.  

Stoofperen met hangop kun je ook serveren in een groot glas of jampot.



Misschien ook leuk om te lezen:  




Recept: Groningse poffert



Recept: appel bramen crumble  

  

Stoofpeertjes met natuurlijke suikers en zonder alcohol 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten