Translate

Zoeken in deze blog

maandag 30 mei 2016

Moestuin update mei 2016


De vorige moestuinupdate schreef ik halverwege april en nu is het al weer ruim een maand later. Tijd voor een nieuwe blik in mijn stadsmoestuintje. De vorige keer schreef ik dat ik nog courgettes, meloen, pompoen, kalebassen,
snijbloemen, salie, tijm en tomaat wou zaaien. De meloenzaadjes zijn niet ontkiemd maar de zaadjes waren ook al oud. De tijm, courgettes, pompoen en kalebas doen het inmiddels goed. De snijbloemen heb ik direct gezaaid in de tuin. Ik heb geen tomaat meer gezaaid, omdat het experiment van mijn vriend goed heeft uitgepakt en we tomatenplanten genoeg hebben.




De pompoenplantjes staan binnen in de serre, maar zijn nog steeds heel klein. Gelukkig komt er inmiddels wel een derde blad tot ontwikkeling. 


Het meest blij ben ik op dit moment met mijn doperwten. Het duurt niet lang meer en dan kan ik de eerste doperwten gaan oogsten. 


Ook de wortels beginnen flink te groeien. Eind vorige maand heb ik nog een aantal wortels er bij gezaaid. Ik heb dit gedaan door de grond goed nat te maken, zaadjes te strooien en vervolgens de zaadjes iets aan te drukken. Dit blijkt erg goed te werken. Volgend jaar ga ik dit weer op dezelfde manier doen of de wortels eerst voorzaaien in huis.





De rucola en de spinazie doen het ook goed. De spinazie heb ik inmiddels geoogst en opgegeten. De rucola kan nog niet worden geoogst en is een beetje geel van kleur. Mogelijk was de zon iets te fel op de plek waar ik de pot neer had gezet. Inmiddels heb ik de rucola verplaatst naar een andere plek in onze stadsmoestuin. De rucola staat nu alleen nog in de ochtendzon en niet meer in de middagzon.



Vorig weekend heb ik de oude tobbe gevuld met tuinaarde en de voorgezaaide bietjes gepoot. Ook de bonen zitten in de grond. Mijn vriend bouwde boven de tobbe een wigwam van bamboestokken. De rode bietjes beginnen inmiddels goed te groeien, maar de bonenplantjes laten zichzelf nog niet zien. Hopelijk binnenkort wel, want ik ben voor mijn gevoel een beetje laat met het zaaien van de bonen. Ik heb nog getwijfeld of ik de bonen wou voorzaaien in huis, maar mijn ervaring is dat de platjes toch sterker zijn als ze direct op de plek van bestemming worden gezaaid. 



De ulluco doet het erg goed en kan eigenlijk wel naar buiten. Morgen voorspellen ze temperaturen boven de 20 graden maar ook regen. Ik denk dat ik toch nog een dagje afwacht om de plantjes te gaan afharden.


De tomatenplantjes zijn ook gegroeid als kool en moeten eigenlijk worden overgepoot in grotere potten. Ik ben wel van plan om de planten nog zo lang mogelijk binnen te laten staan omdat de tomatenplant niet houdt van natte voeten en erg gevoelig voor ziektes en schimmels is. Ook de tomaten zelf houden niet van heel slecht weer of veel wisseling qua weer. 

 


Helaas gaat niet alles goed in de moestuin. Een van mijn slaplantjes in namelijk aangevreten en daardoor dood gegaan en het andere slaplantje schiet door. Ik twijfel over wat de reden is voor het doorschieten van de slaplant. Mogelijk heeft de slaplant te weinig voeding gehad, te veel temperatuurverschil of misschien te weinig water gekregen. 


 
De krulsla (Lollo Rossa) doet het gelukkig wel goed. 



In een eerdere blog schreef ik al dat we de druif weg hadden gehaald die het vorig jaar zo goed deed omdat de vruchten helemaal niet lekker waren. De druivenstruik die we mee hadden genomen uit onze vorige tuin hebben we nu gepoot op de plek van de vorige druif. Ik weet niet of het goed te zien is op de foto maar er zitten opnieuw bulten op de bladeren van de druif en een soort webachtig weefsel. Dit betekent dat er nog steeds een insect in de druivenstruik zit helaas. Ik ben bang dat we volgend seizoen een nieuwe druivenstruik moeten kopen. 


De kruisbessenstruik zat in april vol met blaadjes en vruchten, maar is helaas helemaal kaal gegeten de afgelopen weken.  Ik ben bang dat ik dit struikje maar moet weghalen uit mijn stadstuintje...  




Tot slot nog de vijgenboom. Er zitten nog geen vruchten aan (toch beter moeten beschermen tegen de vorst), maar de bladeren zijn echt super groot in vergelijking met eerdere jaren.



Misschien ook leuk om te lezen 





Moestuin update april




Snelle Belgische wafels met rabarber-aardbeien compote

Geen opmerkingen:

Een reactie posten