Dit geweldige kookboek 'Het Nederlands bakboek' heb ik vorig jaar gekregen van mijn vriend voor mijn verjaardag. Het is niet een heel nieuw bakboek meer, maar in mijn optiek wel een pareltje. Wat mij zo aanspreekt aan dit kookboek is dat er naast vele heerlijke recepten voor Nederlandse baksels ook veel achtergrondinformatie in staat. Wist jij dat beschuit vroeger een luxe product was en alleen op zondag werd gegeten? Of dat in de Middeleeuwen zuurkool werd gebruikt als taartvulling?
Dankzij het kookboek Het Nederlands bakboek kan ik nu niet alleen heerlijke dingen bakken, maar ik ken nu ook de oorsprong van de vele lekkernijen die wij in Nederland regelmatig opsmikkelen. In 2012 is dit kookboek uitgeroepen tot kookboek van het jaar.
In het kookboek Het Nederlands bakboek staan veel afbeeldingen bij zowel de achtergrondinformatie als de recepten. Ik vind dit zelf altijd erg fijn omdat ik het recept altijd probeer voor mij te zien voordat ik begin met bakken of koken. Niet bij elk recept staat een foto trouwens, maar ik vind dit niet storend.
Het kookboek begint met een overzicht van bakspecialiteiten per plaats/ provincie. Daarna wordt uitleg gegeven over de ingrediënten die worden gebruikt in het kookboek en worden baktips gegeven. Vervolgens is het kookboek opgebouwd aan de hand van de volgende thema's:
- brood
- kruidkoek
- taart, koek en kleine traktaties
- vlaaien
- koekjes
- pannenkoeken
- wafels
- feest
Super leuk vind ik dat er een speciaal een hoofdstuk is gewijd aan de bakker. Wie houdt niet van deze man/ vrouw.
In totaal staan er 87 recepten in het kookboek Het Nederlands bakboek. De recepten zijn een mix van moeilijke en makkelijke recepten. Zelf heb ik inmiddels het recept voor eierkoeken uitgeprobeerd. Ik wist helemaal niet dat het zo makkelijk was om zelf eierkoeken te maken. Bij het recept voor de eierkoeken staat heel overzichtelijk de bakinstructies en de benodigde ingrediënten vermeld. Ook worden er een aantal tips geven. Je moet de eierkoeken bijvoorbeeld niet maken met behulp van een staafmixer of keukenmachine, maar dus ouderwets met een garde of mixer. Zelf zou ik dit recept ook niet zo snel maken met een staafmixer maar toch goed dat het vermeld wordt. De instructie om de eierkoeken te maken is goed te volgen en de eierkoeken zelf smaakten heerlijk.
Het kookboek Het Nederlands bakboek is trouwens geschreven door Gaitri Pagrach-Chandra. Ik zag net via bol. com het boek alleen nog tweedehands te koop is en op de site van de schrijfster zijn nog wel een paar exemplaren te koop (wel prijzig!). Is het een idee om dit kookboek te laten herdrukken? Volgens mij is dit een klassieker onder de kookboeken en erg leuk om cadeau te gaan geven aan bijvoorbeeld iemand die gaat emigreren.
Dit bericht bevat een affiliate link. Lees ook mijn disclaimer hierover
Misschien ook leuk om te lezen:
Snelle en makkelijke kaasfondue van camembert
Recept aardbeiensoes met chocolade
Geen opmerkingen:
Een reactie posten