Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 18 augustus 2017

#Groener doen #6b #3 maanden niets nieuws kopen #hoe is het gegaan?


Het is al weer even geleden dat mijn vriend en ik samen besloten om 3 maanden niets nieuws te kopen. In deze blog een update hoe onze challenge is gegaan.

Waarom 3 maanden niets nieuws kopen? 

We wouden drie maanden niets nieuws kopen, omdat we ons bewuster wouden worden van wat we allemaal al hadden en weer iets te wensen wouden hebben. We hadden wel een paar uitzonderingen die niet mee telden voor de uitdaging namelijk voedsel, cosmeticaproducten en cadeautjes voor anderen. Het laatste punt hadden we op onze uitzonderingslijst gezet, omdat we het belangrijker vonden iemand iets te geven waar hij/zij echt blij mee is dan dat het per se niet nieuw mocht zijn.

3 maanden niets kopen - Is het gelukt? 

Om eerlijk te zijn is het niet helemaal gelukt om 3 maanden helemaal niets nieuws te kopen. Dit had 2 oorzaken. Tijdens de challenge kwamen we er achter dat ik zwanger was. Op den duur wil je dan toch graag iets kopen. Op zich was dit geen probleem, omdat tweedehands spullen wel mochten. Het enige wat we nieuw hebben gekocht voor de baby tijdens de challenge was een matrasje voor in de wieg en mijn vriend had voor mij aan het begin van de zwangerschap een cadeautje gekocht. Ik heb toen een rompertje gekregen met de tekst 'I love mommy' en hele schattige sokjes. Hier kon ik natuurlijk weinig van zeggen...💓

Ook was ik vergeten dat de start van het moestuinseizoen tijdens onze uitdaging van 3 maanden niets nieuws mogen kopen viel. Ik had echt een paar dingen nodig voor de moestuin zoals potten en moestuinmix. Ik heb daarom besloten om ook spullen voor de moestuin aan de uitzonderingslijst toe te voegen. Uiteindelijk heb ik de volgende dingen voor de moestuin nieuw gekocht tijdens onze challenge: grote potten voor het verbouwen van aardappels, 2 ranonkel planten (achteraf gezien was dit natuurlijk écht niet nodig), plantenvoeding, makkelijke moestuinmix en zaden. Ook moest ik tuinhandschoenen kopen, omdat kattenpoep gevaarlijk kan zijn voor een zwangere vrouw. Kattenpoep kan namelijk een parasiet bevatten en tijdens het werken in de tuin heb je meer kans dat je per ongeluk in aanraking komt met kattenpoep.

Wat ik trouwens normaal wel had gekocht maar nu dus niet, is een aardappelzak (zak waar je aardappels in kunt verpoten). Wat mij super handig aan zo'n aardappelzak lijkt is dat je de aardappelzak aan de onderkant kunt openmaken, een paar aardappels kunt rooien en vervolgens de zak weer kunt dichtdoen. Ik vond het kopen van een aardappelzak echt niet kunnen tijdens onze uitdaging om 3 maanden niets te kopen, omdat ik het niet echt nodig had. 

De domste actie had ik zelf bij de Ikea. Zonder nadenken heb ik namelijk 2 solarlampen gekocht. Echt heel dom! We moesten een matrasje kopen voor de tweedehandswieg die we hadden gekocht en in de winkel heb ik mij ook laten verleiden om 'zomaar' 2 solarlampen in de kar te leggen. Ik had het eerst helemaal niet door totdat we thuiskwamen. 

Wat heeft 3 maanden niets nieuws kopen opgeleverd? 

Ik merkte bijna direct dat niets nieuws mogen kopen rust geeft. Reclamefolders waren niet meer interessant en aanbiedingen via mail en Instagram kon ik veel makkelijker naast me neerleggen. 

Reclametrucjes 

Tijdens de challenge kwamen we er ook achter hoe gemakkelijk je in reclamestunts trapt. Volgens mij kreeg ik van Bever sport een e-mail waarin stond dat rugzakken 50% waren afgeprijsd. Aangezien we nog op zoek waren naar een dagrugzak klikte ik de mail toch aan. We vonden een leuke rugzak maar opeens bedachten we dat we niks mochten kopen. Toen ik de aanbieding nog eens goed bekeek bleek dat de tas helemaal niet 50% was afgeprijsd. De rugzak was maar 15% goedkoper. Wat een verschil zeg! 

Marktplaats app 

Sinds de challenge ben ik helemaal fan van de Marktplaats app. Het is eigenlijk zelfs zo dat ik niks nieuws meer koop voordat ik Marktplaats heb afgestruind. Wat ik vooral super handig vind aan de app is dat je een zoekopdracht kunt opslaan en ook kunt aangeven hoeveel kilometer de verkoper maximaal van je af mag wonen. Sommige aankopen wil ik namelijk eerst zien voordat ik het koop of het is niet handig om het product op te laten sturen.

Lange wensenlijst? 

Van te voren was ik benieuwd of mijn wensenlijst ook extreem zou toenemen tijdens de uitdaging om 3 maanden niets te kopen. Dit bleek helemaal niet het geval. Alles wat we echt nodig hadden konden we ook prima aanschaffen via Marktplaats of was te koop in de kringloop. 

We hebben inmiddels via Markplaats bijna alle spullen gekocht voor ons kleine wondertje zoals een draagzak, kinderwagen met Maxi-Cosi (nou ja, mijn ouders hebben dit gesponsord! Thnx hiervoor) wipstoeltje, aankleedkussen, wiegje en een kast. De box heeft mijn schoonmoeder op de kop getikt in ruil voor een pak pampers. We vinden het zo zonde om allemaal nieuwe dingen te kopen terwijl je tweedehands prachtige kunt kopen.

Het enige wat nog op mijn wensenlijst staat sinds de begin van de challenge is een wonderpan. Met deze pan kan je brood en cake bakken op het gasfornuis en op de houtkachel.Een wonderpan wordt wel regelmatig op Marktplaats aangeboden, maar dan zijn het vaak oudere exemplaren en ik wil toch liever een nieuwe. En oh ja, de aardappelzak;) 

De vrijmarkt op Koningsdag is echt een
perfect moment om leuke tweedehands kleren te kopen 

Nieuwe traditie? 

Als het aan mij ligt gaan we volgend jaar opnieuw 3 maanden niet nieuws kopen. Misschien voeg ik dan ook nog wel toe dat we minder mogen kopen op Marktplaats en in de kringloop. Ik ben wel benieuwd of deze challenge lastiger is met een kleintje, maar dat zien we dan wel weer.


Misschien ook leuk om te lezen




Kamperen bij natuurcamping 'In de boomgaard'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten