Wat
was het gister heerlijk weer! Ook voor vandaag zijn er hoge
temperaturen voorspeld. Daarom vandaag een recept voor een fris toetje
met zomerfruit: aardbeien-watermeloen jelly pudding. De jelly pudding is
niet gemaakt met gelatine
maar met agaragar waardoor het toetje ook door vegetariërs kan worden gegeten. Het toetje bevat ook nog eens weinig calorieën dus erg
geschikt voor iedereen die na de vakantie weer even op de calorieën wil
letten.
De
laatste tijd heb ik meerdere recepten gepost met gelatine zoals een recept voor citroenkwarktaart met een aardbeienspiegel en een recept voor
sinaasappel gelatinepudding. Eerder schreef ik al dat gelatinepudding
weinig calorieën bevat. Voor vegetariërs zijn deze recepten niet
geschikt en ik
moet zeggen dat het met mij ook niet echt aanspreekt dat gelatine gemaakt is van onder anderen gemalen
botten van dieren. Ik ben daarom gaan experimenteren met agar-agar.
Agaragar is een plantaardig bindingsmiddel gewonnen uit zeewier en
komt oorspronkelijk uit Azië. Agaragar is van zichzelf kleur- en reukloos en is te koop bij de toko en
natuurwinkel. Zelf kocht ik onderstaand zakje bij de AH. Aan deze
agaragar is alleen wel vanille
toegevoegd dus niet voor elk recept geschikt om te gebruiken.
Belangrijk om te weten is dat gelatine niet 1 op 1 te vervangen is door agaragar. Ook begint agaragar al op te stijven bij 40 graden dus wacht niet te lang met het vloeistof in de vorm te gieten. Recepten met agaragar hoeven ook niet per se in de koelkast op te stijven, omdat agaragar al bij een hogere temperatuur stolt dan gelatine. Bij warm weer heb je dus ook minder kans dat je toetje instort als je agaragar gebruikt in plaats van gelatine. Gelatine moet wel opstijven in de koelkast.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept:aarbeien-watermeloen jelly pudding met agaragar
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
450 gram verse of bevroren aardbeien
Kleine watermeloen
1 zakje agaragar (7 gram)
Keukenmachine
Pan
Zeef
Maatbeker
Kom
Laat
de aardbeien ontdooien of verwijder de kroontjes. Maal de aardbeien nu
fijn in de keukenmachine. Leg de zeef op de kom en schenk de gemalen
aardbeien in de zeef. Laat het goed uitlekken zodat je zo veel mogelijk
aardbeiensap
overhoudt. Door met een lepel te drukken op de aarbeienvruchtvlees gaat
het uitlekken sneller en houd je meer sap over. Giet het aardbeiensap
nu in de maatbeker.
Snijd de watermeloen door midden en lepel het vruchtvlees met behulp van een lepel uit de meloen. Leg
de stukken watermeloen in de keukenmachine en pureer het. Schenk nu de
gemalen watermeloen in de zeef. Druk opnieuw met een lepel op het
vruchtvlees zodat je zo veel mogelijk sap overhoudt*.
Giet
het watermeloensap bij de aardbeiensap tot je maximaal 1 liter sap
hebt. Giet nu de aardbeien-meloensap in de pan en roer de agaragar door
de sap. Breng de aardbei-meloensap al roerend aan de kook. Draai het
vuur uit zodra de eerste belletje worden gevormd. Laat de sap nu zo snel
mogelijk afkoelen om de smaak van het fruit zo goed mogelijk te
behouden. Let op, agaragar stolt al bij 40 graden dus wacht niet te lang met
het vloeistof in de vorm te gieten. Door de aarbeien-watermeloen jelly pudding in een uitgeholde watermeloen te serveren lijkt het direct extra feestelijk. Laat de aardbei-watermeloen jelly pudding nu verder opstijven. Dit hoeft dus niet per se in de koelkast.
*Het is zonde om de overgebleven fruitpulp weg te gooien. Je kunt de fruitpulp bijvoorbeeld mengen met een scheutje sap en dan door de kwark of yoghurt roeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten