Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 16 september 2015

Recept om zelf karamelsaus maken


Afgelopen weekend wou ik een toetje maken van banaan, meringue, vanille-ijs en karamelsaus. We hebben dit toetje vorig jaar gegeten in Zuid Afrika en het was zo lekker dat ik het heel graag nog een keer wou eten. Het is wel een machtig toetje. Binnenkort zal ik dit recept natuurlijk posten op mijn blog.  

Het toetje leek mij het lekkerste met zelfgemaakte karamelsaus. Hieronder een beschrijving hoe je ook zelf karamelsaus kunt maken. Heel eerlijk, het lukte bij mij niet in een keer om de karamelsaus te maken. Eerst te weinig water, toen te veel en daarna had ik karamelsaus met harde stukken omdat ik nog een foto wou maken en dus te lang niet had geroerd. De smaak was de laatste keer wel goed dus nog een laatste poging gedaan. Hieronder een beschrijving van hoe het bij mij is gelukt. Gelukkig zei Robèrt zondag in Heel Holland Bakt dat het niet eenvoudig is om karamelsaus te maken. Ligt het toch niet aan mij;) Hopelijk verlies je trouwens door deze opmerkingen de moed niet. De smaak is echt heerlijk en soms moet een keer wat mislukken in de keuken toch?!

Benodigdheden:
- 100 gram suiker
- 4 eetlepels water
- 200 ml slagroom op kamertemperatuur
- 50 gram boter in stukken
- schoon (jam)potje
- ruime pan met dikke bodem
- garde


Stap 1)
Stop het suiker in de pan en schut  de pan zodat het suiker gelijk is verdeeld over de bodem. Voeg de eetlepels water toe. Zet de pan nu op een laag vuur.


Stap 2)
Nu komt het lastigste gedeelte, namelijk niets doen. Als je het suiker roert dan verstoor je namelijk het proces. Na een paar minuten zal het mengsel  gaan koken. Nog steeds alleen maar kijken en handjes op de rug.



Vervolgens zal het lichtbruin worden. Zodra het daarna echt bruin wordt (karamelkleur), moet je beginnen te roeren totdat er een egale bruine karamel ontstaat.

! Laat de karamel niet te donker worden want dan zal het bitter gaan smaken.

 

! Stop ook niet je vinger in de karamel om te proeven. Het is namelijk verschrikkelijk heet (weet ik helaas uit eigen ervaring;()
 

Stap 3)
Voeg nu de slagroom toe. Kijk uit! Het slagroom kan als een soort lava omhoog komen. 



Roer het goed door. Voeg nu het boter toe en blijf roeren totdat het boter volledig is gesmolten. 


Laat het karamelsaus nog even op het vuur staan totdat het de gewenste dikte heeft. Goed om te weten is dat de karamelsaus ook nog dikker wordt tijdens het afkoelen. Je kunt de karamelsaus nu direct gebruiken. 

Heb je te veel saus of wil je de saus niet direct gebruiken?  Giet de karamelsaus dan in een pot en laat het afkoelen. Bewaar de karamelsaus  in de koelkast. De karamel blijft minimaal 2 weken houdbaar. De saus zal wel harder worden in de koelkast, maar met een lepel blijft het goed uit het potje te scheppen. Eventueel kun je de karamelsaus opwarmen in een pannetje of in de magnetron..

Karamelsaus is heerlijk over ijs, appeltjes en in de koffie.

 




Misschien ook leuk om te lezen




Aardbei meringuegebakjes met mascarpone





# Groener doen # Groente en fruit van het seizoen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten