Translate

Zoeken in deze blog

maandag 14 maart 2016

Lente in de moestuin


Wat was het een prachtig zonnig weekend! Zaterdag moest ik eigenlijk van mezelf een les voorbereiden maar de zon scheen zo heerlijk dat ik mijn plan
voor de middag omgooide. Na het doen van de weekendboodschappen at ik in de achtertuin een broodje in de zon. Memorabel moment: eerste lunch buiten in 2016!  

Na het eten van mijn broodje even naar binnen om mijn schoenendoos met zaden op te zoeken. Een paar weken geleden had ik al doperwten gezaaid. Nu was ik op zoek naar andere groentes die ik kon zaaien in maart. Twee jaar geleden heb ik al een keer spinazie gezaaid in de moestuin. Aangezien onze tuin nu niet meer zo groot meer is, heb ik voor het eerst spinazie gezaaid in een pot. Ik ben benieuwd of dit werkt. Naast spinazie heb ik ook kruiden gezaaid waaronder basilicum, oregano en dille. Zelf zaai ik kruiden het liefst direct op de juiste plek. Het overpoten van kruiden vind ik meestal niet zo'n succes. Dit geldt vooral voor basilicum. Ik twijfel nog of ik de kruiden binnen laat staan dit jaar of dat ik de potten uiteindelijk toch naar buiten verplaats. Het basilicum laat ik in ieder geval binnen staan want de concurrentie met de naaktslakken die in onze tuin leven, is te groot.
 

Zondag had mijn vriend S. tijd om in de tuin aan de slag te gaan, maar moest ik helaas bezig met het voorbereiden van mijn les. Samen zijn mijn vriend en ik wel even naar de bouwmarkt geweest om materialen te halen voor mijn moestuin op wielen. Direct ook even een paar viooltjes meegenomen. Violen maken de tuin altijd direct weer gezellig.


Terwijl ik met het voorbereiden van mijn les aan de slag ging, zorgde mijn vriend er voor dat de waterton hoger kwam te staan zodat de gieter er nu eindelijk onder past. Nu moest ik elke keer het deksel van de waterton halen en dat was soms erg lastig omdat het deksel behoorlijk glibberig was. Ook ging mijn vriend aan de slag met het maken van de moestuinbak op wieltjes. Af en toe riep S. even en dan moest ik even komen kijken of ik tevreden was. Ik ben natuurlijk ook helemaal niet perfectionistisch. Inmiddels is de moestuinbak af en moeten we deze week alleen nog even biologische moestuingrond halen om de bak te vullen. Ons stadsautootje zat gister zo vol met hout en viooltjes dat er echt geen zakken met grond meer bij pasten. Mijn vriend kon zelfs niet meer recht zitten in de auto door het klimrek dat boven ons hoofd lag;)



Aan het eind van de middag had ik mijn les af en kon ik toch nog even naar buiten. Helaas was de zon al weg en toen was het helemaal niet meer zo warm. Ik heb nog wel even de regenton van binnen goed schoongemaakt en een paar violen in potten gepoot. Het weekend vloog echt om deze week, maar ik heb wel een heel tevreden gevoel nu.


Eind deze week verwacht ik de doperwten te kunnen poten in mijn moestuinbak en binnen nog een aantal kruiden te zaaien. Ook wil ik prei en wortel gaan zaaien. Ik heb nog 2 soorten wortels liggen. E
én soort wil ik in de moestuinbak zaaien en als experiment wil ik één soort in een grote bloempot zaaien. 

Prei moet altijd eerst voor gezaaid worden. Zodra de prei net zo groot is als een potlood kun je de prei in een gat poten. De gaten moeten niet dicht gestopt of gedrukt worden. Het gaat nog wel een paar weken duren voordat de preien zo groot zullen zijn. De bak met de voorgezaaide prei zet ik trouwens wel in mijn mini koude kas zodat het iets sneller gaat.


De doperwten staan inmiddels buiten. De plastic vuilniszak 
heb ik in kas gelegd om te voorkomen 
dat naaktslakken naar binnen kunnen komen.

Hopelijk mogen we ook deze week weer volop van de zon genieten. In ieder geval een hele fijne week gewenst! Binnenkort weer een nieuwe update uit mijn stadsmoestuin. 



Misschien ook leuk om te lezen: 



Eerste stapjes in de moestuin 



Zelf kokosbonbons maken met kokosolie



 Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten