Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 25 maart 2016

Recept: meringue ijsrol met lemon curd

meringue ijsrol met lemon curd

Nog een paar dagen en dan is het al weer Pasen. Eerste Paasdag krijgen wij eters en ik ben inmiddels druk aan het brainstormen over het paasmenu. Het toetje heb ik vorige week, als proef, al een keer gemaakt. Het was zo lekker
dat het nu definitief op het menu staat. Het toetje wordt een meringue ijsrol met lemon curd. In Engeland wordt dit ook wel een meringue rollade genoemd. Mocht je nog op zoek zijn naar een lekker dessert voor Pasen dan ik je dit dessert van harte aanbevelen. Natuurlijk smaakt de meringue ijsrol met lemon curd ook heerlijk op alle andere dagen van het jaar. Fijne Paasdagen gewenst alvast!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: meringue ijsrol met lemon curd (6 tot 8 personen) 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

4 eiwitten
120 gram suiker
1 theelepel ma
ïzena
1 theelepel witte wijnazijn
1 liter vanille-ijs
1 potje lemon curd
 
mengkom
mixer met menghaken
bakpapier en bakplaat
garde

2 kommetjes  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verwarm de oven voor op 100 graden.
Teken op een vel bakpapier een vak van 33 bij 24 centimeter.


Ontvet de mengkom en de haken. Stop de eiwitten in de mengkom en klop de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Voeg nu in meerdere porties de suiker toe. Voeg pas nieuw suiker toe nadat de vorige is opgelost. Als je de kom op de kop kunt houden en het suiker goed is opgelost, een papje van de maïzena en witte wijnazijn. Roer het papje met een garde door de geklopte eiwitten.

Verdeel de geklopte eiwitten over de afgetekende rechthoek op het bakpapier. Bak het eiwit in ongeveer 55 minuten gaar. Controleer tussendoor of het eiwit niet te bruin wordt. Open de oven niet tijdens het bakken.
De meringue is gaar als het iets stevig aanvoelt als je er op drukt. Laat de meringue nu minimaal 1 uur afkoelen op een rooster. 

Haal het ijs uit de diepvries. Leg een vel bakpapier op de bovenkant van de meringue en draai de meringue om. Schep 6 a 8 eetlepels lemon curd in een kom en roer even goed door. Smeer het ijs, als het iets zacht is geworden, uit over de meringue. Smeer vervolgens over het ijs een dun laagje lemon curd. Wees niet te royaal met de lemon curd omdat het dessert anders te zoet wordt. 

Rol de meringue nu met behulp van het bakpapier strak op. Laat het ijs iets opstijven in de diepvries en serveer de meringue ijsrol in plakken.

Zo kan het ook
 
Smeer de lemon curd uit over de meringue nadat het goed is afgekoeld. In plaats van een bak ijs koop je een ijsrol. Leg de ijsrol ongeveer 10 cm van de rand af. Rol nu met behulp van het bakpapier het meringue om het ijs heen. Je krijgt nu geen mooie laagjes binnenin de meringuerol. Voordeel is wel dat de meringue knapperig blijft.



Misschien ook leuk om te lezen: 





Recept aardbei meringue gebakjes met mascarpone



Recept frambozen-yoghurtijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten