Yummie, mini-monchoutaartjes met karamelsaus! Ik ben gek op koekjes en gebak. Eén van mijn favoriete taarten is monchoutaart. Zelf vind het nadeel van het maken van een monchoutaart dat je direct heel veel taart hebt en omdat het zo'n machtige taart is vind 1 stukje wel genoeg.
Monchoutaart kun je niet invriezen. Natuurlijk kun je de monchoutaart uitdelen in je omgeving, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom heb ik een recept bedacht voor 5 mini-monchoutaartjes. De taartjes kun je prima een dag bewaren in de koelkast. Wil je wel een hele monchoutaart maken? Doe dan alle ingrediënten x 2. Het recept voor karamelsaus is ook voldoende voor een gehele taart.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: mini-monchoutaartjes met karamelsaus - 5 stuks
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
100 gram monchou
1/2 pak bastognekoeken
50 gram suiker
60 gram roomboter (+ extra voor invetten)
125 ml slagroom
Ovenpapier
Karamelsaus (recept vind je hier)
Zeezout
5 souffléschaaltjes of een muffinbakblik + 8 muffinbakvormpjes*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Haal de slagroom en monchou uit de koelkast. Vet de souffléschaaltjes in met
gesmolten
boter of leg de muffinbakvormpjes in het muffinbakblik.
Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Hak nu de bastognekoekjes
in stukjes. Dit kan met behulp van een keukenmachine of stop de koekjes
in een zakje en sla er bijvoorbeeld met een deegroller op.
Voeg de gemalen bastognekoeken toe aan de gesmolten boter en roer goed
door. Verdeel de koekkruimels over de bakjes en druk goed aan. Zet de bakjes nu in de koelkast om op te laten stijven.
Klop de slagroom niet helemaal stijf met 2 eetlepels suiker. Klop nu in een andere kom de mascarpone
met de overige suiker romig. Voeg de slagroom toe aan de mascarpone en
roer nog even goed door. Verdeel het mascarponeroommengsel over de
bakjes en laat opstijven in de koelkast.
Laat de mini-monchoutaartjes nu minimaal 90 minuten opstijven in de koelkast.
Karamelsaus
Maak intussen de karamelsaus volgens recept. Het recept voor de
karamelsaus vind je hier. Bij de mini-monchoutaartjes smaakt karamelsaus met zeezout nog
lekkerder dan gewone karamelsaus. Om karamelsaus met zeezout te maken voeg je na het maken van de karamelsaus nog
1 of 2 theelepels zeezout aan de karamelsaus toe. Roer de karamelsaus
tot slot nog even goed door en laat de karamelsaus nu afkoelen. De
karamelsaus kun je ook een paar dagen van tevoren maken.
Haal de mini-monchoutaartjes uit de vorm en leg ze op een gebaksbordje. Giet op elk monchoutaartje karamelsaus naar smaak.
Tips
* = mocht je geen souffléschaaltjes hebben dan kan je de mini-mnchoutaartjes ook in een muffinvorm maken. Voordeel
van een muffinvorm is dat je de taartjes gemakkelijker uit de
vorm krijgt maar de taartjes zijn ook kleiner. Met dit recept kun je wel
8 mini-monchoutaartjes met karamelsaus maken. Misschien mag je van
jezelf dan wel
2😉
Om de monchoutaartjes gemakkelijker uit de souffléschaaltjes te krijgen is
het handig om stroken van bakpapier in de vorm te leggen. Knip
hiervoor ovenpapier in stroken van ongeveer 2 cm breed. Leg de
stroken bakpapier kruislings in de souffléschaaltjes.
Als je geen zin hebt met gepruts om de monchoutaartjes uit de vorm te
krijgen dan kun je de taartjes ook serveren in een glas.
Fijne week!
Recept om zelf karamelsaus te maken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten