Translate

Zoeken in deze blog

maandag 17 oktober 2016

Recept: mini-monchoutaartjes met karamelsaus

mini monchoutaart karamel


Yummie, mini-monchoutaartjes met karamelsaus! Ik ben gek op koekjes en gebak. Eén van mijn favoriete taarten is monchoutaart. Zelf vind het nadeel van het maken van een monchoutaart dat je direct heel veel taart hebt en omdat het zo'n machtige taart is vind 1 stukje wel genoeg. 

Monchoutaart kun je niet invriezen. Natuurlijk kun je de monchoutaart uitdelen in je omgeving, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom heb ik een recept bedacht voor 5 mini-monchoutaartjes. De taartjes kun je prima een dag bewaren in de koelkast. Wil je wel een hele monchoutaart maken? Doe dan alle ingrediënten x 2. Het recept voor karamelsaus is ook voldoende voor een gehele taart.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: mini-monchoutaartjes met karamelsaus - 5 stuks
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
100 gram monchou
1/2 pak bastognekoeken
50 gram suiker
60 gram roomboter (+ extra voor invetten)
125 ml slagroom
Ovenpapier
Karamelsaus (recept vind je hier
Zeezout
5 souffléschaaltjes  of een muffinbakblik + 8 muffinbakvormpjes* 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haal de slagroom en monchou uit de koelkast. Vet de souffléschaaltjes in met gesmolten boter of leg de muffinbakvormpjes in het muffinbakblik. 

Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Hak nu de bastognekoekjes in stukjes. Dit kan met behulp van een keukenmachine of stop de koekjes in een zakje en sla er bijvoorbeeld met een deegroller op.

Voeg de gemalen bastognekoeken toe aan de gesmolten boter en roer goed door. Verdeel de koekkruimels over de bakjes en druk goed aan. Zet de bakjes nu in de koelkast om op te laten stijven.

Klop de slagroom niet helemaal stijf met 2 eetlepels suiker. Klop nu in een andere kom de mascarpone met de overige suiker romig. Voeg de slagroom toe aan de mascarpone en roer nog even goed door. Verdeel het mascarponeroommengsel over de bakjes en laat opstijven in de koelkast.

Laat de mini-monchoutaartjes nu minimaal 90 minuten opstijven in de koelkast.

Karamelsaus

Maak intussen de karamelsaus volgens recept. Het recept voor de karamelsaus vind je hier. Bij de mini-monchoutaartjes smaakt karamelsaus met zeezout nog lekkerder dan gewone karamelsaus. Om karamelsaus met zeezout te maken voeg je na het maken van de karamelsaus nog 1 of 2 theelepels zeezout aan de karamelsaus toe. Roer de karamelsaus tot slot nog even goed door en laat de karamelsaus nu afkoelen. De karamelsaus kun je ook een paar dagen van tevoren maken.

Haal de mini-monchoutaartjes uit de vorm en leg ze op een gebaksbordje. Giet op elk monchoutaartje karamelsaus naar smaak. 

Tips

* =  mocht je geen souffléschaaltjes hebben dan kan je de mini-mnchoutaartjes ook in een muffinvorm maken. Voordeel van een muffinvorm is dat je de taartjes gemakkelijker uit de vorm krijgt maar de taartjes zijn ook kleiner. Met dit recept kun je wel 8 mini-monchoutaartjes met karamelsaus maken. Misschien mag je van jezelf dan wel 2😉 

Om de monchoutaartjes gemakkelijker uit de souffléschaaltjes te krijgen is het handig om stroken van bakpapier in de vorm te leggen. Knip hiervoor ovenpapier in stroken van ongeveer 2 cm breed. Leg de stroken bakpapier kruislings in de souffléschaaltjes. 

Als je geen zin hebt met gepruts om de monchoutaartjes uit de vorm te krijgen dan kun je de taartjes ook serveren in een glas. 
  




Fijne week!


Liefs,


Lizzy♥ 




Misschien ook leuk om te lezen: 



Recept om zelf karamelsaus te maken

 

 
Frambozensaus van diepvriesframbozen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten