Translate

Zoeken in deze blog

zondag 12 maart 2023

Review kookboek Brood uit eigen oven Levine van Doorne

Review kookboek Brood uit eigen oven

Ik was op zoek naar een kookboek over broodbakken en ik ben zó blij dat ik de tip kreeg om het boek 'Brood uit eigen oven' van Levine van Doorne kopen. Dit kookboek is namelijk erg compleet. Naast recepten staat er in dit kookboek ook veel uitleg in over benodigdheden en technieken.


Opbouw kookboek

Het kookboek 'Brood uit eigen oven' is als volgt ingedeeld:

- inleiding
- basistechnieken
- recepten
- register
- leveranciers

Het deel over basistechnieken gaat onder anderen over het vormen van deeg, zuurdesem en voordegen.


Bij het hoofdstuk over vormen van brood wordt elke stap ondersteund met een foto waardoor het goed uitvoerbaar is. Ook staat bij elk recept een foto.

Het gedeelte met recepten is nog verder opgedeeld in:

- busbrood (o.a. wit- en bruinbrood)
- vloerbrood
- broodjes (o.a. krentenbollen en kaiserbroodjes)
- desembrood en feestbrood (o.a. kerststol en croissants)

Recepten

Het kookboek 'Brood uit eigen oven' bevat 50 recepten die leuk zijn voor zowel een beginner als een wat meer ervaren thuisbakker. De recepten zijn ook zeer gevarieerd. Er staan recepten in voor elke dag zoals het bakken van een wit brood. Ook staan er recepten in voor speciale gelegenheden en feestelijke recepten zoals een recept voor een kerststol en een recept voor een stokbrood.

Bij elk recept staat een instructie hoe je het deeg kunt maken met behulp van een broodbakmachine, standmixer (keukenmachine) of met de hand. Het gaat alleen om het kneden. Het rijzen en het bakken van het brood gaat in de oven.

De uitleg bij de recepten zijn heel duidelijk en heel fijn is dat de ingrediënten allemaal in grammen worden weergegeven waardoor de recepten altijd kloppen. 

Originaliteit

Ik was zelf niet op zoek naar een kookboek met alleen maar speciale recepten. Ik was juist op zoek naar recepten voor alledag. In dit kookboek vind je een mooie mix van beiden. Een basisrecepten voor het bakken van een bruin brood maar ook recepten voor het maken van (speciale) bolletjes. Er blij ben ik ook met de goede instructie om desem te maken en een desembrood te bakken.

De basistechnieken worden ook goed uitgelegd met veel foto's waardoor een busbrood maar ook een couronne met een beetje oefenen goed te maken is.


Foto's

Bij elk recept staat een foto maar het meest fijn zijn de foto's bij de stap-voor-stap uitleg voor het vormen van brood.  

Mijn ervaring

Ik heb nog nooit zo vaak een kookboek gebruikt als 'Brood uit eigen oven'. Het fijne aan dit kookboek is dat de recepten echt kloppen. Soms lijkt het deeg te nat en heb ik de neiging om meer bloem toe te voegen, maar na een tijdje kneden wordt het toch een goed brooddeeg.

We hebben al witbrood, bruinbrood, volkoren sesambrood, zonnepittenbrood met sinaasappel en Frans landbrood met volkorenmeel en zaadjes gebakken.

Ik heb ook geprobeerd om desem te maken maar dat is mislukt. Ik had mij vergist in de dag waardoor ik de verkeerde ingrediënten heb toegevoegd. Ook was ons huis nog niet geïsoleerd waardoor het eigenlijk niet mogelijk was om het desem op kamertemperatuur te bewaren. Inmiddels is ons huis geïsoleerd en binnenkort wil ik nog een keer proberen om desembrood te maken.

Dankzij Levine heb ik ook ontdekt dat een transparante douchemuts super handig is om een kom mee af te dekken tijdens het rijzen. 
            


Titel kook- bakboek: Brood uit eigen oven (link)
Geschreven door: Levine van Doorne
Voor het eerst uitgegeven in: 2014
ISBN: 9789462500297


Misschien ook leuk om te lezen:




review Eten uit de volkstuin

 


 

chocoladebrood zonder rijzen/ gist


recept noten-vijgenbrood

 

 

 

Dit bericht bevat een affiliate link. Als je iets koopt via deze link dan krijg ik daar een klein percentage van. Koop je boeken ook vooral bij je lokale boekenwinkel of leen het boek bij de bibliotheek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten