Translate

Zoeken in deze blog

zondag 15 december 2019

Fotodagboek: tweeling 11 weken oud


Het leek mij leuk om weer een fotodagboek online te zetten zodat je een beetje een beeld krijgt hoe het er bij ons aan toe gaat nu de tweeling is geboren. Dit dagboek gaat over de week van 11 november. De jongens waren toen 11 weken oud. Inmiddels zijn de jongens al weer 14 weken oud, maar het was mij nog niet eerder gelukt om het fotodagboek af te maken. 

Maandag

Op maandag komt mijn schoonmoeder en soms ook mijn schoonvader langs om te helpen. Meestal komen ze aan het eind van de ochtend en gaan ze na het avondeten weer weg. Als mijn schoonvader niet vrij is dan komt hij na zijn werk en eten we samen. 

Vandaag was het dubbel fijn dat mijn schoonouders kwamen, omdat onze dochter dit jaar voor het eerst Sint maarten ging lopen. Mijn schoonouders pasten op de tweeling en kookten het avondeten terwijl wij zonder zorgen samen met onze dochter Sint Maarten konden lopen.

Op de crèche had ze een lampion gemaakt met blaadjes. Ook heeft ze de liedjes 'Sint Maarten' en 'Mickey Mouse ging met z'n lichtje lopen' geleerd op de crèche en van ons. Toen de buurvrouw en mijn schoonmoeder 's ochtends vroegen of ze een Sint Maarten liedje wou zingen, weigerde ze dit. Ze zong zelfs niet mee toen wij zongen. We dachten dat wordt helemaal niets vanavond.


In het begin moest ze inderdaad even wennen maar daarna zong ze elke keer uit volle borst het liedje Sint Maarten. We belden als eersten aan bij een buurvrouw die onze dochter wel redelijk kent. De buurvrouw deed alleen al heel snel de snoepbak onder onze dochter haar neus waardoor ze niet meer wou zingen. Toen ze wou aanbellen bij het volgende huis vertelden we haar dat ze wel moest zingen en daar ging. ze. We hebben uiteindelijk wel een uur gelopen. Het zingen werd zelfs gecombineerd met een dansje. Normaal gesproken krijgt onze dochter, op een doosje rozijnen na, geen snoep. Eerst pakte ze dan ook steeds een mandarijn maar na een paar huizen had ze het snoep ontdekt. 


Een tas vol met snoep en mandarijnen was de opbrengst. Natuurlijk mocht ze vanavond direct een snoepje opeten. De rest van de snoep hebben we eerst opgeborgen. Af en toe mag ze de komende weken een snoepje uit de tas kiezen en opeten. 


Ik voelde me een beetje een 'loedermoeder' toen we thuiskwamen van het Sint Maarten lopen. Veel buren bleken ook mandarijntjes uit te delen. Wij deelden alleen maar snoep uit terwijl ik fruit zo belangrijk vind. Snel wat mandarijntjes er bij gelegd, maar geen enkel kindje koos voor een mandarijntje;)


Dinsdag

Op dinsdag komt mijn moeder 's ochtends even helpen. Soms kruip ik dan nog even weer in bed, maar meestal ben ik wakker. Het geeft mij wat tijd om wat extra dingen te doen. Vandaag deden we met z'n drietjes een spelletje. Door met een dobbelsteen te gooien kun je puzzelstukjes van je clown verdienen. De winnaar is diegene die zijn clown het eerste in elkaar heeft gezet en dus alle stukjes heeft gegooid. Wij deden dit spelletje vroeger thuis toen we klein waren en mijn ouders hadden het laatst ook met onze dochter gedaan toen ze daar sliep. Toen ze weer thuis was raakte ze niet uitgepraat over het spelletje dus mijn moeder nam het mee naar ons huis. 


Vandaag bleef mijn moeder wat langer zodat ik deze sinterklaastaart kon maken en direct ook foto's kon maken voor mijn blog. Het recept vind je trouwens hier.


Onze dochter is nu al in de ban van Sinterklaas terwijl hij nog niet eens in Nederland is. Vanmiddag stond ze op de bank te kijken of ze Sinterklaas ook zag lopen buiten. We legden uit dat Sinterklaas nog op de boot zat maar beiden hadden we niet het gevoel dat ze ons geloofde🤔 Ik had al een boek voor de kinderen gekocht van Nijntje over Sinterklaas. We hebben het boek nu alvast gegeven in de hoop dat ze rustiger wordt en het Sinterklaasfeest beter begrijpt.


Onze peuter is gek op puzzelen. Ze heeft twee boeken van Dikkie Dik waar ook verschillende puzzels in zitten. Vaak maken we samen een puzzel. Ik dacht dat ze het nog heel moeilijk vond totdat ik haar een keer alleen liet puzzelen. Zelfs de moeilijkste puzzel had ze zo in elkaar.


Woensdag

Op woensdag gaat onze dochter naar de crèche. Sinds september zit ze nu in de peutergroep en ze heeft het daar erg naar haar zin. Het is 's ochtends altijd wel even spannend hoe het gaat. De tweeling is de laatste weken gelukkig wat rustiger en ligt meestal al in de kinderwagen te slapen als onze dochter wakker wordt. Nou ja, als ik haar wakker maak. Ze is vaak genoeg om 06:00 uur 's ochtends wakker, maar nooit als ze naar de crèche gaat. Helaas heeft het wakker maken wel een negatieve invloed op haar humeur. Het is daarom vaak wel een uitdaging om de dwarse peuter aangekleed te krijgen, te laten ontbijten en te zorgen dat ze op de kinderwagen wil zitten.

We ontbijten altijd met havermoutpap en vandaag las ik ook een verhaal voor uit het grote Jip en Janneke boek. Natuurlijk moest het een Sinterklaasverhaaltje zijn. 


Vandaag wou ze dus niet op de kinderwagen zitten. We hebben de afspraak dat ze dan tot het einde van de straat zelf mag lopen en dat ze daarna op de kinderwagen moet zitten. Dit doet ze dan meestal zonder scene. 


De tweeling krijgt op dit moment om 10:30 uur de fles. Als ik thuiskom van het wegbrengen van mijn dochter dan zijn de jongens eigenlijk altijd direct wakker. Ze zijn dan vaak moeilijk te troosten totdat ze hun fles krijgen. Inmiddels heb ik hier een oplossing voor gevonden. Ik loop nog een extra rondje door het Noorderplantsoen waardoor ik rond 10:00 uur thuis ben. Ik kan dan direct de flessen voor de jongens klaar maken en dat scheelt een hoop gehuil.



's Middags had een collega aangeboden om te komen helpen. Nadat mijn collega en ik de jongens de fles hadden gegeven zijn mijn vriend en ik even de stad in gegaan om te kijken of we cadeautjes konden vinden voor 5/12. Voor mijn moeder en schoonmoeder wilden we iets kopen rond het thema kerst. We hebben uiteindelijk niets kunnen vinden, maar na het shoppen wisten we wel wat we voor hun wilden kopen, een kerstkrans. De krans heb ik uiteindelijk bij de bloemmist gekocht. 


De jongens sliepen heerlijk tijdens het eten en er na waardoor wij tijd hadden om te kleien met onze dochter. Vorige week heeft ze klei gekregen van vrienden en ze is er helemaal blij mee (bekentenis: de klei die ze had gekregen was van de Blokker en ik heb intussen wel andere klei gekocht bij Musjes die niet schadelijk is🙈)


Ons avondritueel is altijd nog even samen televisie kijken en warme melk drinken. Na het kleien keken we samen op de bank nog 2 afleveringen van Pieter Konijn op Netflix.


Donderdag 

Mijn vriend en ik geven de eerste voeding altijd samen zodat ik de dag iets relaxter kan beginnen. Om 6 uur geven we de fles en daarna vertrekt mijn vriend direct naar zijn werk. Na de flesvoeding willen de jongens meestal niet direct weer slapen. Normaal gesproken ga ik na het voeden en even knuffelen, in de keuken de flessen schoonmaken en de vaatwasser uitpakken. Vandaag moest ik alleen nog even op gang komen en kijk ik eerst nog Zondag met Lubach terug. 




Op donderdag komt mijn moeder altijd de hele dag helpen en mijn vader komt als vrij is van zijn werk. Mijn moeder kookt altijd en daarna eten we samen. 's Avonds geeft mijn vader vaak nog 1 van de jongens een fles melk. 

Doordat mijn moeder er is kan ik even alleen met mijn dochter naar de bibliotheek. Sinds een paar weken gaan we nu af en toe naar de bibliotheek in Selwerd. Vandaag hadden we het alleen een beetje te strak gepland. Om 10:00 uur waren we namelijk in de bibliotheek terwijl de tweeling om half 11 hun fles al weer moest hebben. Gelukkig hadden we snel een paar leuke boeken gevonden. 


Vandaag had ik ook nog even tijd om een start te maken met de adventskalender. Ik schreef er twee blogberichten over. Hier vind je het bericht hoe ik de adventskalender heb gemaakt en hier vind je wat er allemaal in onze adventskalender zit.


Vrijdag


Ons lievelingsprogramma voor de vrijdag is 's ochtends naar de markt en de rest van de dag lekker niets (in hoeverre dat natuurlijk mogelijk is met 2 baby's en een peuter;)). Vandaag hadden we dubbel geluk. We hebben namelijk geen verplichtingen en de jongens werden pas om 4 uur wakker voor hun nachtvoeding. Normaal gesproken is dit meestal al om half 2. We zetten dus geen wekker om ze te voeden, maar ze bepalen 's nachts zelf hoe laat ze voeding willen hebben. Als 1 van de jongens nog slaapt terwijl de andere zijn fles wil dan maken we die andere wel wakker, omdat het anders voor ons niet vol te houden is.


We starten de dag met een lekker geroosterd broodje uit de oven en daarna lopen we naar de markt. 




Op de markt heb ik ingrediënten gekocht voor een recept die ik wil maken in de tajine met onder anderen kippendijen, wortel en abrikozen. Op het gasfornuis heb ik alles eerst even kort gebakken en daarna heb ik de tajine op de houtkachel gezet. 





Zaterdag

Op zaterdag moet mijn vriend vaak voetballen en dat bepaalt ook de indeling van onze dag. Vandaag komt alleen Sinterklaas aan in Nederland en ook in Groningen. Het leek ons leuk om hier samen met onze dochter heen te gaan, omdat we sinds de tweeling is geboren niet heel veel meer ondernemen. We wilden de tweeling eerst meenemen in de draagdoek en draagzak, maar mijn schoonvader bood aan om op te passen. Achteraf heel fijn omdat we al onze aandacht konden richten op onze dochter. 

Sinterklaas kwam aan in de Zuiderhaven en toen we hier heen liepen hadden we geluk, omdat de boten er net aan kwamen varen. We zagen de boten eerst aam de Wilhelminakade en daarna nog bij de Lage de A. Toen we bij de Zuiderhaven waren gaf onze dochter aan dat ze moe was en naar huis wilde. Thuis barstte de bom. Ze zat huilend op de wc. Toen ze naar boven ging voor haar middagslaapje moest ik mee terwijl normaal opa haar naar bed moet brengen. Boven werd ze opnieuw heel verdrietig en ik moest bij haar gaan liggen. 's Avonds hebben we haar eerst naar haar eigen bed gebracht, maar ze was zo van slag dat ze uiteindelijk bij ons heeft geslapen.




Zondag

Mijn vader vierde gister zijn verjaardag. Omdat we naar de Sinterklaasintocht gingen lukte het niet om ook bij mijn vader op verjaardag te gaan. Vanochtend zijn we daarom alsnog op verjaardagsvisite geweest. Het was direct ook de eerste keer dat we bij iemand op visite gingen met zijn vijven. Het is namelijk nogal een onderneming om samen weg te gaan. Ook was het mijn eerste keer dat ik weer in de auto reed sinds dat ik hoog zwanger was. Autorijden is niet mijn hobby maar het ging gelukkig goed ondanks dat ik al zo lang niet meer had gereden.


We wilden eerst voor het middageten weer naar huis zodat onze dochter thuis nog even kon slapen, maar ze wilde wel even bij mijn ouders in haar bedje slapen. De jongens lagen ook lekker slapen dus we besloten om toch te blijven lunchen. Op de terugreis hebben we nog een skibroek opgehaald voor onze dochter die we via Marktplaats hadden gekocht. Onze dochter was in slaap gevallen tijdens het rijden en omdat ze zo'n slechte nacht had gehad zijn we nog maar een stuk verder gereden.

De rest van de middag hebben we niet veel bijzonders meer gedaan behalve was opvouwen, was ophangen, douchen en eten koken. Op de markt hadden we vrijdag kaas en groenten gekocht voor een heerlijke kaasfondue. Een heerlijke afsluiting van het weekend! 




Misschien ook leuk om te lezen




Fotodagboek: eerste weekverlof / vakantie





Mini-monchoutaartje met karamelsaus 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten