Eerste kerstdag vieren we met mijn schoonouders. Zij komen bij ons en dan gaan we gourmetten. Mijn schoonmoeder regelt het vlees, vis en vegetarisch. Wij zorgen voor drinken, knoflookboter en het toetje. We willen knoflookboter maken met sinaasappel en gember en een knoflookboter met basilicum, citroen en zeezout. Als toetje wil ik ijs serveren met zelfgemaakte chocoladesaus, karamelsaus en/ of frambozensaus. Ik moet nog een definitieve keuze maken. Als het een succes is zal ik het recept plaatsen op mijn blog.
Tweede kerstdag gaan we bij mijn ouders brunchen. Mijn broertje, zijn vrouw en zoontje komen ook. Mijn ouders regelen in principe de kerstbrunch, maar wij willen een zelfgemaakte kerststol meenemen.
Last minute recepten tips voor kerst
Op mijn blog kun je gemakkelijk recepten vinden onder het kopje 'recepten overzicht'. Hieronder heb ik een aantal recepten op een rijtje gezet die denk ik geschikt zijn voor een kerstdiner.
3 ideeën voor een voorgerecht
Salade met sinaasappel, feta en olijf
Het voordeel van een salade als voorgerecht is dat het niet te veel vult en dat je veel onderdelen van de salade al van te voren kunt voorbereiden. De salade kun je ook serveren als bijgerecht. Het recept voor salade met sinaasappel, feta en olijf vind je hier
Makkelijke kaasfondue van een Camembert
Een kaasfondue van camembert is makkelijk te maken en vraagt weinig voorbereidingstijd. Het is lekker om er tomaatjes, paprika en wat olijven bij te serveren. De kaasfondue is ook leuk om te maken als je gasten elkaar nog niet zo goed kennen. Samen eten delen zorgt er altijd voor dat het ijs snel breekt en dat de gesprekken op gang komen. Het recept vind je hier
Soep
Soep is misschien een beetje standaard, maar het is wel makkelijk om te maken en kan ruim van te voren worden bereid. Het voordeel van soep is ook dat het meestal niet super vullend is. Het is natuurlijk niet leuk als je gasten na een gang al vol zitten. Je vindt de soeprecepten die op mijn blog staan hier
Romige kokossoep met limoen en Granny Smith appel |
2 ideeën voor een hoofdgerecht
Rollade
Iedereen bij ons in de familie wordt blij van rollade. Ik ken eigenlijk niemand die het niet lekker vindt (het moet wel kwalitatief goed vlees zijn zonder veel vet). Rollade kun je zowel braden in een pan of bereiden in de oven. Het recept vind je hier Dit kun je prima al een of twee dagen van te voren doen. Als je de rollade combineert met groente, aardappels uit de oven of een aardappelgratin dan is je hoofdgerecht compleet. Eventueel kun je er nog stoofperen bij serveren, want met kerst wil je vaak toch wat extra's.
Stamppot rauwe andijvie
Stamppot is misschien een beetje een vreemde tip, maar waarom moeten we met kerst eigenlijk altijd super fancy eten? Als je er zin in hebt dan zou ik zeggen, gewoon doen;) Het recept voor stamppot rauwe andijvie met tomaten, walnoten en blauwe kaas vind je hier
Drie ideeën voor een nagerecht
Ik denk dat ik nog geen enkele kerst mee heb gemaakt dat ik geen ijs heb gegeten. Heel eerlijk, ijs is altijd goed toch? Ook al zit je vol, een ijsje gaat er meestal nog wel in. Als je hier klikt dan vind je alle ijsrecepten die ik op mijn blog heb staan. Hieronder nog een aantal gerechten die geserveerd kunnen worden met ijs (zonder kan natuurlijk ook;))
Gevulde appels uit de oven
Ik heb laatst gevulde appels uit de oven gemaakt met het laatste restje kruidnoten die ik nog had. Je kunt de gevulde appeltjes natuurlijk ook maken met kerstkoekjes of speculaasjes. Voor een echt kerstgevoel zou je de amandelspijs kunnen vervangen door cranberrycompote. Het is dan wel belangrijk dat je de bodem van de appel heel laat. De cranberrycompote loopt er namelijk makkelijker uit dan de amandelspijs.
Het recept vind je hier Het is wel een vullend toetje. Handig om rekening mee te houden als je het kerstmenu samen stelt.
Sinaasappel gelatinepudding
Als je juist op zoek bent naar een licht toetje dan is sinaasappel gelatinepudding een aanrader. Je kunt dit toetje natuurlijk ook maken met ander fruit zoals (diepvries)frambozen. Het recept vind je hier
Meringue semifreddo
Tot slot is deze meringue semifreddo met frambozen een aanrader als je wilt uitpakken met kerst. Het voordeel van dit toetje is dat je het van te voren kunt maken en het er super mooi uitziet. Het recept vind je hier
Hele fijne kerstdagen gewenst
Misschien ook leuk om te lezen
Bananenbrood met cranberry's
Stoofpeertjes met hangop
Geen opmerkingen:
Een reactie posten